Ping Pong for Parkinson sparket igang
Fordelene ved at starte til bordtennis, hvis man lider af Parkinson, er mange. Det var en af grundene til at Lars Bo Kaspersen, der selv er ramt af sygdommen, ikke var i tvivl om at han skulle være primus motor for “Ping Pong for Parkinson”. Projektet skal i samarbejde med BAT60+ og BordtennisDanmark, som tidligere omtalt på disse sider, få flere parkinsonramte til at søge bordtennisklubberne.
– Vi startede projektet forleden i Nyborg Bordtennis’ lokaler, og det var fantastisk at opleve de 21 deltagere, hvoraf mange kom fra de fynske bordtennisklubber, tog imod projektet, siger Lars Bo Kaspersen.
“Projektet Ping Pong for Parkinson” er støttet af Trygfonden med 233.700 kroner. Og målsætningen er at mere end et halvt hundrede bordtennisklubber over hele landet tilbyder særlig træning for parkinsonramte, og at mellem 200 og 250 personer vil deltage i projektet de næste par år.
Der er 8.000 medlemmer af Parkinsonforeningen, men betydelig flere er diagnosticeret med sygdommen. Hertil kommer de som endnu ikke har fået stillet diagnosen.
Ifølge Lars Bo Kaspersen er der indtil videre kun omkring 30 parkinsonramte som spiller bordtennis i en klub eller forening.
Positive tilbagemeldinger
Tilbagemeldingerne fra deltagerne på seminaret i Nyborg var enslydende. Projektet skal formidles via bl.a. Parkinsonforeningen.
– Tak for et fantastisk initiativ. Budskabet skal ud. Og jeg troede slet ikke, at man som parkinsonramt kunne få glæde af at deltage i en så hurtig sport som bordtennis, var budskabet fra én repræsentant fra Parkinsonforeningen Fyns Kreds, som deltog i seminaret.
Der var stor ros til BAT60+’ FU-medlemmerne, Gert Jørgensen og Lars Bo Kaspersen, som har udarbejdet et mindre kompendie der skal hjælpe bordtennisklubberne og de parkinsonramte med at komme i gang med træningen. Og programmet kan også støtte den parkinsonramte som v.h.a. test og enkelte øvelser herefter selv kan følge udviklingen.
Dokumentationen er der
I Nyborg Bordtennisklub, som lagde træningslokaler til det første seminar om “Ping Pong for Parkinson”, deltog fysioterapeut med speciale i Parkinson, Trine Carstensen.
Hun dokumenterede i sit oplæg, hvorfor bl.a. bordtennis er godt for parkinsonramte. Man får trænet kernemuskulaturen, ben, arme og balancen. Og så får personer med Parkinson også en bedre kondition, når man træner bordtennis.
– Og så er bordtennis jo sjovt og stimulerer til hurtige og store bevægelser. Og ikke sjældent er man tvunget til rotation i overkroppen, ligesom man får forbedret hånd-øje-koordinationen, sagde Trine Carstensen.
Ifølge fysioterapeuten er aktiviteten også med til at øge blodgennemstrømningen til hjernen, og er måske også derfor med til at forhindre eller at mindske demenssymptomer.
Som det efterhånden er dokumenteret som en fastslået kendsgerning, er bordtennissporten en af de idrætter som giver færrest skader.
– Men måske er det mest essentielle, at den parkinsonramte får bedre humør og derved mindskes muligheden for, at man rammes af depression, ligesom gener i form af forstoppelse bliver sjældnere.
Mindre medicin
– Der er også evidens for, at den ramte som har fået ordineret medicin får større udnyttelse af medicinen, idet aktiviteten omkring bordtennisbordet er med til at optimere hjernes dopaminsystem, sagde Trine Carstensen.
Ifølge hende er konklusionen klar. Fysikken bedres, og den parkinsonramte får det bedre både mentalt og socialt.
Bordtennis er derfor meget anbefalelsesværdigt til parkinsonpatienter, fastslog fysioterapeut med speciale i Parkinson, Trine Carstensen.
Initiativtagerne til “projekt Ping Pong for Parkinson” har planer om at rulle budskabet ud til 7-9 andre områder i landet, således at det ikke kun er de fynske parkinsonramte og fynske bordtennisklubber som får information om projektet.
Noget tyder på, at Ping Pong for Parkinson bliver et vigtigt element i BAT60+ klubberne, takket være den økonomiske støtte fra TrygFonden og de to ildsjæle, Lars Bo Kaspersen og Gert Jørgensen.