Parkinsonsymptomer holdes nede med bat og bordtennisbold
– også i Randers Bordtennisklub
Bordtennis Danmark og BAT60+ tilbyder i mange klubber bordtennistræning til parkinsonpatienter med det formål at forbedre deres fysiske helbred og livskvalitet samt gøre dem mere selvhjulpne.
I Randers Bordtennisklub har BAT60+ afdelingen med Erling Post som primus motor og instruktør taget imod udfordringen til at give parkinsonramte et tilbud, som det for dem kan være svært at sige nej til.
Bordtennis og sygdommen Parkinson er ellers ikke noget mange forbinder med hinanden. Ikke desto mindre giver det rigtig god mening, hvis man som parkinsonramt begynder at spille bordtennis. Bordtennisspillet har vist sig ikke blot at medvirke til en stabilisering af Parkinson-sygdommen, men bidrager også til at gøre parkinsonramte mere selvhjulpne.
Flere gange om ugen kan de parkinsonramte få lejlighed til at prøve kræfter med bat og bold i Randers Bordtennisklub. Flest parkinsonramte mødes onsdag formiddag. Klubben har i øjeblikket seks bordtennisspillere, som alle har fået diagnosen Parkinsons. Og de fleste af dem møder hver onsdag formiddag for at prøve kræfter med klubbens mange BAT60+ spillere.
I spillelokalet – kaldet Stigahallen – er der permanent opstillet ni bordtennisborde, og bordtennishallen her kan benyttes alle døgnets timer og alle dage i ugen, og bruges af klubberne Nørreå Bordtennis og Randers Bordtennisklub.
– Det har faktisk ikke været svært at få de parkinsonramte bordtennisspillere til at være en del af klubben. De fleste synes, at det er en rigtig sjov og let tilgængelig sport. Og spillerne med diagnosen parkinson vil gerne udfordres med både fysikken, motorikken og på deres kognitive handicap, fastlår Erling Post.
Gang- og ballancebesvær
– Gang- og balancebesvær er blandt de værste af mine Parkinson-symptomer, men her har bordtennis haft en tydelig positiv effekt, ligesom jeg heller ikke har søvnproblemer, når jeg motionerer regelmæssigt, siger Torben Faarvang, som er en af de nye bordtennisspillere i Randers med parkinsonisme. Torben blev diagnosticeret for ti år siden og har bl.a. forsøgt at holde sig i form med fitness.
– Både fitness og bordtennis gør, at jeg mindsker min stivhed i kroppen. Når jeg kommer hjem efter et træningspas føler jeg en større slaphed i kroppen, fortæller Torben, der er uddannet som automekanikker og har arbejdet som bl.a. lastbilschauffør i mange år, da vi møder ham i klubben en torsdag aften. Faktisk efter at han også havde været til bordtennistræning onsdag formiddag.
Kan ikke få nok af bordtennis
To af de Randers Bordtennisklubs andre spillere med parkinsonisme, Ty Clausen (58 år) og Christian Storegaard (65 år), kommer også ind af Stigahallens hovedør på Agerskellet48a torsdag aften. Og det på trods af at deres udsendte mødte dem om formiddagen dagen forinden. De kan simpelthen ikke få nok af bordtennis.
Ty træner kinatræning om torsdagen i ca. 20 min., inden han går i gang med hyggespillet med klubbens øvrige fremmødte spillere denne aften.
– Motion er godt for os – og bordtennis er særligt godt for os. Vi får styrket vores bevægelsesmønstre, og når jeg går herfra, har jeg det så godt, siger Ty der er uddannet kok og som indtil nu har sagt nej tak til få mindsket parkinsonssymptomerne med medicin.
Håber på stamcellebehandling
Han håber derimod, at han vil få den stamcellebehandling som er afprøvet med godt resultat i flere lande.
Den danske forsker, Agnete Kirkeby har sammen med engelske og svenske forskere udviklet stamceller, som ved behandling med forskellige vækstfaktorer producerer dopamin. I Sverige er der givet tilladelse til transplantation af disse dopaminproducerende nerveceller til patienter med Parkinsons sygdom. Håbet er, at man med behandlingen kan dæmpe de motoriske parkinson-symptomer i en sådan grad, at behandling med parkinsonmedicin kan reduceres eller helt undgås, og at behandlingen vil være effektiv i flere år, end det er tilfældet med den medicin, der er til rådighed i dag.
Det er ellers ikke fordi, at der blandt bordtennisspillerne med parkinson-symptomer i Randers Bordtennisklub tales synderlig meget om sygdom og symptomer. Faktisk er det kun, når man spørger dem direkte om, hvornår de fik diagnosen, og om de tager medicin imod sygdommen, at de åbner op om deres sygdom.
OBS på bordtennis via Parkinsonforeningen
Christian Storegaard tager i modsætning til Ty medicin for at mindske symptomerne. Han fik diagnosen i 2017, og naturligvis kom det som et chok for ham, da lægen oplyste ham om, at han havde sygdommen. Hans børn havde lagt mærke til, at han var begyndt med at gå med små bevægelser, og at han havde tendens til at blive svimmel. Og det var børnene som opfordrede ham til at søge læge.
Foruden at spille bordtennis et par gange om ugen spiller Christian også fodbold.
– Jeg blev opmærksom på bordtennis via Parkinsonforeningens blad, og jeg har ikke et eneste øjeblik fortrudt, at jeg kom i gang med bordtennis, fortæller Christian Storegaard, som sammen med klubbens øvrige bordtennisspillere med Parkinsons har tilmeldt sig Landdsmesterskaberne i Vejen og glæder sig.
Alvor og sjov
Randers Bordtennisklub har 90 medlemmer i alt. Heraf er der 50 60+-spillere, og blandt disse er fællesskabet og det sociale samvær mindst ligeså vigtigt som sporten. Når man ser 60+-erne spille, er man ikke i tvivl om, at alle spiller for at vinde – her spiller man stadig til 21 i sættene – men selv om alvoren lyser ud af de fleste, er der også plads til munterhed og drilleri.
– Vi spiller stadig til 21 fordi både server og servemodtager får mere ud af træningen på denne måde, påstår Erling Post, som når der ikke spilles double ved bordene, er rundt i hallen for at give instruktioner.
Erling Post (75 år) glæder sig over, at den sport som han har dyrket i næsten en menneskealder kan være med til at gavne sygdomsramte med Parkinsons.
– Det er i bl.a. bordtennishallen jeg går afløb for mit sociale og hjælpsomme gen, og så kan jeg også selv spille lidt bordtennis en gang imellem, siger en smilende Erling.
Successen giver udfordringer
På grund af den store succes med at få øget tilgangen af 60+-spillere – der kommer 2-3 nye hver måned – har man i Randers Bordtennisklub været nødt lave et hold mere om onsdagen og at starte en time tidligere. Det første hold spiller fra 9-11 og næste hold kommer ved 11-tiden og spiller til kl. 14. Og udover de ni fastopstillede bordtennisborde har klubben bestilt yderligere tre borde, som der skal gøre plads til i bordtennishallen.
Og i pausen mellem de to holds træningstider står den på kaffe og rundstykker. Og da vi besøgte klubben, var der også en ”lille skarp” til halsen. Og så var der ellers dømt hygge og socialt samvær.