På vej med nyt netværk på en anden måde
På seneste BAT60 Fællesudvalgsmøde opstod ideen om at danne uformelle bordtennisnetværk i de respektive landsdele. Det var især den succes som bordtennis havde opnået i hovedstadsområdet med etablering af flere klubber og en større tilgang til bordtennissporten – her specielt de ældre – som var anledningen til at forsøge at få etableret diverse bordtennisnetværk i landsdelene.
Første forsøg på at få etableret et lidt anderledes bordtennisnetværk for klubber og foreninger var forleden, hvor bordtennisledere med tilknytning til Jylland mødtes i Randers.
Nogle af de fremmødte var ikke overbeviste om, at man skulle kalde sig et vækstteam for BAT60 i det jyske, som vi kender det fra BTDK, men var dog ikke afvisende for, at det var en god idé at etablere et netværk, som kunne være med til at promovere bordtennis i Vestdanmark. Blot skulle der udarbejdes et egentligt kommissorium for med hvad og hvordan, netværksgruppen skulle arbejde.
Der var enighed om, at undertegnede bordtennisleder fra Vestervig og medlem af BAT60 FU og Peter Bak-Jensen, Sjørring Bordtennisklub, skulle udarbejde et udkast til kommissorium, som efterfølgende rundsendes til de fremmødte for evt. kommentarer og efterfølgende godkendelse.
På mødet i Randers blev der udveksle erfaringer og kontakter og Jan Bøttern, lederen af en nystartet 60+ – afdeling syd for Holstebro, nærmere bestemt i Idom-Råsted Idrætsforening (IRIF) som er en flerstrengede foreningen, som nu har fået bordtennis på programmet i
PLEXUS, fik en hjælpende hånd med etablering af en facebookside.
Primus motor for afdækning af behovet for etablering af bordtennisnetværket via indkaldelsen til mødet i Randers var BAT60 FU-medlemmerne Erling Post, Randers, Søren Andersen, Varde og Per Frederiksen, Vestervig. På mødet i Randers deltog tre ledere fra klubber i Sønderjylland, tre klubledere fra Midt- Nordjylland og tre ledere fra klubber i Østjylland. Herudover havde formand for BTDKs regionale vækstteam Jylland givet tilsagn om at deltage i mødet, men havde misforstået mødedatoen. Glædeligt var det dog, at BTDKs bestyrelsesmedlem Sune Bøndergaard Røjkjær, som har stor viden om bordtennisaktiviteten i Århusområdet, deltog i mødet.
Unge eller ældre
På mødet i Randers diskuterede klublederne også om der i netværksgruppen alene skulle fokuseres på 60+ bordtennisspillerne eller om der også skulle være indsatser, som rettede sig mod ungdomsspillerne.
– Det er nok de færreste bordtennisklubber/foreninger som kun har ungdom, og som kun fokuserer på ungdom, ligesom erfaringerne viser at de klubber som er etableret på basis af 60+-spillere også får tilgang af ungdomsspillere, siger Per Frederiksen, og peger på Holbæk Bordtennisklub, hvor det i nogen udstrækning er 60+-spillere, der virker som ungdomstrænere og bestyrelsesmedlemmer.
– Når man går i gang med en sådan diskussion er det som at diskuterer hvad der kom først. Hønen eller ægget, mener Per Frederiksen.
Fokus på sporten
På mødet var der enighed om, at netværksgruppen skulle arbejde for, at der blev mere fokus på bordtennis som sport, hvad enten det var de unge eller ældre som dyrkede aktiviteten. Dog var der også enighed om at vi i denne gruppe havde de bedste kompetencer til at få flere ældre og tidligere bordtennisspillere til igen af fatte bat og bold. Og specielt i forhold til de positive sundhedsmæssige fordele ved at dyrke bl.a. bordtennis, havde BAT60-klubberne en fordel, når bordtennis markedsføres.
Det batter først noget, når de klubber som ikke har fokus på BAT60 får det. Og her kan netværksgruppen yde hjælp og bistand med at få ældrebordtennis som et tilbud.
Bordtennis i hver en landsby
Men vi skal også være rådgivende og inspirerende overfor det, når nye klubber og ildsjæle dukker frem i landsdelen. Enten ved at de nærmeste i netværksgruppen tilbyder sig med hjælp, eller at vi i gruppen sender ønsket om hjælp videre til DGI Bordtennis eller til BTDKs væksteams, mente deltagerne på mødet i Randers.
Opbakningen til nye initiativer indenfor bordtennis er stigende, når det gælder BAT60, mens det er vigende på ungdomssiden. Om man skal mødes live eller via teams, når det jyske bordtennisnetværk er etableret blev ikke aftalt. Men i gruppen var der enighed om, at de punkter der skulle fokuseres på var:
- Etablering af en BAT60+ holdturnering
- Flere stævnetilbud – enten ”rene” BAT60 eller hvor BAT60 er en del af stævnet
- Uddannelse af ledere og instruktører
- Markedsføring
- Netværkssamarbejdet på tværs i klubberne
- Hjælp til selvhjælp i klubberne/foreningerne
Ovennævnte punkter skal på en eller anden måde være en del af det jyske bordtennisnetværks kommissorie. Og det overordnede mål er, at dette netværk, når det er etableret, skal kunne rådgive DGI Bordtennis og måske kunne koble sig på BTDKs vækstteams, så disse i større omfang får fokus på den potentielle arbejdskraftreserve, der er i BAT60 bevægelsen.
Færre ord og mere handling
– I vores jyske bordtennisnetværk skal vi nok kun mødet to gange om året, og på vores første møde var der nok lidt flere ord en handling i forhold til mine forventninger, fortæller Søren Andersen.
– Men der var et stort behov for en erfaringsudveksling klublederne imellem, og det skal der selvfølgelig også være plads til netværk i vores netværk.
– Jeg kunne have ønsket mig, at der er også var andre ting i fokus, for eksempel i fællesskabsfølelsen, siger Erling Post.
Netop fordi medlemmerne af netværket mødes få gange om året, overvejer bagmændene, hvordan klubberne bedst kan blive præsenteret overfor hinanden. En af mulighederne er at bruge BAT60-gruppen på Facebook, hvor folk kan komme i kontakt med hinanden. På den måde får folk bedre øjnene op for, hvad der ligger af kompetencer i netværket.