Ny BAT60+ klub i Jylland
Uge 37, hvor mange bordtennisklubber/foreninger landet inviterer interesserede ældre til at komme og prøve bordtennissporten, har i de sidste fire år betydet, at denne sports idrætsudøvere i antal er øget fra omkring 8.000 til nu omkring 12.000. Og noget tyder på, at denne stigning vil fortsætte i de kommende år.
Forleden var det stationsbyen Ry med godt 7.000 indbyggere i Skanderborg Kommune der viste bordtennisklubberne over hele landet, hvordan de kan få flere medlemmer.
Ry er kendt for et meget aktivt foreningsliv, så det er måske ikke tilfældigt, at det blev her, at den seneste nye BAT60+ klub i det jyske fik vinger.
Bordtennis i 60+ regi er nu den nye no-contact sport i Ry BTK. Tirsdag den 13. september i år mødte 25 interesserede og forventningsfulde 60+-ere op i Ry Idrætscenter til stor overraskelse og glæde for tovholder i BAT60+ i Ry, Per Højmark.
– Jeg havde forventet fire-fem nysgerrige og havde håbet på, at der måske ville dukke højst 10 interesserede op, fortæller Per, da vi møder ham strålende af stolthed, men med jysk og klædelig beskedenhed i hallen.
Uge 37 var anledningen
Ry Bordtennisklub havde i sin storhedstid før årtusindskiftet omkring 85 medlemmer, men siden er det ligesom i andre klubber gået støt tilbage i antal medlemmer. Det var en af årsagerne til at Peter Kaag, Ry BTKs formand på foranledning af BTDK og DGI Bordtennis opfordrede Per Højmark, en af klubbens aktive bestyrelsesmedlemmer, og som er født i 1942, til at være tovholder for en 60+ afdeling i klubben.
– Uge 37, med Åbent Hus i klubberne rundt omkring var en kærkommen lejlighed til at søsætte idéen i Ry, siger Per Højmark.
Som tidligere bogtrykker er han naturligvis opmærksom på, hvordan man skaber opmærksomhed, og han fik produceret en plakat med tilbuddet om åbent hus. Plakaten blev placeret rundt omkring i byen, og lagt på byens Facebook-side, Det Sker i Ry.
I samarbejde med DGI Bordtennis blev der annonceret og udarbejdet en pressemeddelelse til uge- og regionalavisen. Endvidere er initiativet i Ry også blevet omtalt på hjemmesiden for ÆldreSagens medlemmer i Ry.
– Men jeg er alligevel positiv overrasket over, hvor mange der er mødt frem. Nu er jeg overbevist om, at 60+ bordtennis i Ry bliver en succes og sjovt at være med til, siger Per, der selv er aktiv bordtennisspiller og som yngre bl.a. har spillet i Hørning Bordtennisklub.
Per Højmark er ikke bange for at demonstrere sit bordtennistalent. En af de fremmødte 60+ere, som tydeligvis havde en del erfaring med bordtennisspillet, spillede et par sæt imod Per. Og Per Højmark uddelte et æg (11-0) i et af sættene til stor overraskelse for modstanderen.
– Vi har besluttet, at kontingentet skal være 200 kr. om året, hvis man vil være medlem af 60+ i Ry, som spiller hver tirsdag kl. 9.30-12.00. Men ønsker man at også at spille om aftenen i Ry Bordtennisklub, må man af med 300 kr. om året, fortæller Per.
Per Højmark understreger for de fremmødte 25 interesserede, at selvom bordtennissporten er vigtig og godt for helbredet, så der det sociale samvær ligeså vigtigt, hvorfor der ved 10-tiden er fælles kaffe og rundstykker i hallens cafeteria.
Nybegyndere
De fleste af de fremmødte havde ligesom masser af andre prøvet at spille bordtennis. Enten i skolen, fritids- eller ungdomsklubben. Eller ved festlige lejligheder, hvis der er et bordtennisbord, hvor festen holdes. Det er tydeligvis de færreste af de 25 fremmødte som har dyrket denne sportsgren på minimum et motionsniveau.
En af dem som kun har prøvet bordtennis ved festlige lejligheder, er Anne Marie Svendsen, 61 år og HR-konsulent i et mindre Herning-firma.
– Indrømmet, vi havde også et bordtennisbord hjemme i kælderen, da jeg var en ung pige, men ellers har jeg kun spillet det, når jeg har været til fester, hvor der var et bordtennisbord, fortæller Anne Marie, da det lykkedes mig at stoppe hende midt i spillet imod den fem år ældre Lise Maj.
Anne Marie så omtalen af arrangementet i Ry Ugeavis og senere på Facebook, og da hun også spiller tennis, var hun ikke i tvivl om, at hun måtte prøve bordtennis.
– Det er sjovt og der er fart på her, i modsætning til i tennis. Og jeg er solgt og kommer igen hver tirsdag, når jeg har mulighed for det, smiler Anne Marie.
Hendes makker fra før deres udsendte brød ind i spillet, Lise Maj er ligeså begejstret for spillet, som hun heller ikke har prøvet, siden hun som yngre spillede det i frokostpausen i en landsby i Afrika, hvor hun sammen med familien var udsendt.
– Jeg synes, at det er svært, og hjernen bliver hele tiden sat på prøve, siger Lise, der er uddannet som psykolog og indtil for nylig havde selvstædig psykolog-praksis i Ry.
Som psykolog skulle man mene, at du burde bruge din viden og erfaring til at psyke dine modstandere, siger deres udsendte.
– Det kan være, at jeg når dertil, når jeg bliver mere øvet. Men indtil nu synes jeg, at det er rigtig sjovt at være med. Og jeg tror, at jeg nu har fundet min sportsgren, siger Lise Maj, der dog også spiller tennis.
Lidt mere øvede
Med høj intensitet spiller 69-årige Poul Lund fra Ry. Han har tydeligvis spillet en del bordtennis tidligere, og direkte adspurgt fortæller han, at han har spillet bordtennis indenfor Firma-sport for 20 år siden, hvor han i ti år spillede for Teknologisk Institut i Århus.
– Jeg så annoncen på hjemmesiden for Ry og senere i Ugeavisen, og jeg behøvede ikke mange overvejelser til at beslutte, at der skulle der spilles bordtennis igen, svarer han på spørgsmålet om, hvordan han blev opmærksom på bordtennistilbuddet. Han glæder sig over de fine forhold til bordtennishallen. Masser af plads omkring bordene og tilstrækkeligt lys.
– Og så fik vi en fin introduktion til klubben og spillet af Per Højmark, siger Poul Lund. På modsatte side af bordet stod 72-årige Knud Markvad Andersen fra Ry heller ikke stille. Også han har spillet bordtennis tidligere.
– I det bofællesskab jeg boede i tidligere, havde vi et bordtennisbord. Og det blev flittigt benyttet.
Som læreruddannet og senere som ansat lærer har man selvfølgelig også prøvet kræfter med nogle af skoleeleverne, siger Knud, der dog peger på, at han har lidt slidgigt. Knud Markvad Andersen er sikker på, at slidgigten i knæet ikke skal forhindre ham i at spille bordtennis i BAT60+ i Ry.
Fra nabobyen kom de
Budskabet om bordtennis for 60+ var også nået til Skanderborg, hvor den 65-årige pensionerede politiass. Thorry Pedersen bor. I byens ugeavis havde han se annoncen for bordtennis for ældre i Ry Idrætscenter, og så kom han i tanke om, at han jo havde spillet bordtennis for 40 år siden.
– En periode var jeg ansat i København. Her havde vi to timer ude, og to timer inden, Og i modsætning til andre der spillede kort og lignende, var jeg én af dem som spillede bordtennis, når vi havde inde-tid, fortæller Thorry.
En anden med sved på panden, er den 67-årige og tidligere jord-og betonarbejder Erik Sørensen fra Ry. Han havde set annoncen for bordtennis i Midtjyllands Avis og i Ry Ugeavis.
– Jeg prøvede lidt bordtennis i min skoletid, og har ellers kun prøvet at holde et bat i hånden, når familien brugte sommerferien i feriecentre, hvor der var bordtennisborde, fortæller Erik, som ellers bruger sit otium med at hjælpe med husbyggeri for familien og hjemme i eget hus.
Erik Sørensen understreger, at det vigtigste for ham at komme ud til fritidsinteressen er at møde andre mennesker.
– Det sociale samvær er årsagen til, at jeg fortsætter i BAT60+ i Ry. Konkurrencesport har aldrig interesseret mig, fastslår Erik, som var en af de 25 som var med fra starten og nu er en del af den nye 60+klub i Ry.
I skrivende stund er de 25, men på vej ud af Ry Idrætscenter møder deres udsendte flere som havde misforstået mødetidspunktet. Og mon ikke successen som Per Højmark i Ry har skabt bliver endnu større i de kommende måneder.