Idrætsforeningerne oplever tilbagegang
– også færre medlemmer i bordtennisklubberne
Trods en stor indsats fra både frivillige og landets kommuner satte corona et tungt aftryk på DGI og Danmarks Idrætsforbunds medlemstal i 2020 og 2021. Lukkede haller og tomme omklædningsrum har sat sine spor på medlemsudviklingen for dansk bordtennis. Men det er ikke kun bordtennis, der har mærket medlemsnedgangen. Stort set alle indendørs idrætter blev ikke overraskende ramt af coronanedlukningen. På landsplan er der kommet 89.613 færre medlemmer i foreningerne under DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF), så der nu er 2.216.675 medlemmer.
Alene DGI Bordtennis mistede i 2021 475 spillere i forhold til året forinden, hvilket svarer til en tilbagegang på 6,5 pct. af medlemmerne. Det er vigtigt i den forbindelse af bemærke, at bordtennis som aktivitet har et stort mørketal, idet der spilles bordtennis på et vist niveau i fx ungdomsklubber, bosteder, fritidsklubber og skoler mv. Ja, faktisk er bordtennis også blevet et aktivitetstilbud for ældre personer, som bruger landets dagcentre.
Den noget negative tendens kunne dog have set meget værre ud, hvis det ikke havde været for medlemstilgangen af ældre i de klubber og foreninger, som har taget initiativ til at oprettet egentlige 60+-afdelinger.
Flere klubber har forstået at bruge de ældre medlemmer som en ressource der virker som trænere og som aktive bestyrelsesmedlemmer. Og især klubbernes åbent hus-arrangementer i efteråret, der er målrettet mod 60+ segmentet, har givetvis forhindret den helt store medlemstilbagegang.
Også BAT60+ stævner og begynder- og kompetencekurser har været medvirkende til at fastholde og øge antallet af spillere over 60 år, ligesom nye initiativer som fx BAT MED BEDSTE, har været med til at få bordtennis på landkortet i form af medieomtaler.
Senest har BAT60+ i samarbejde med Bordtennis Danmark og Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning fået bevilget 1.1 mio. kroner over en to-årig periode til et sundhedsprojekt som skal fremme aktiviteter for ældre borgere samt borgere i kommunen, der er diagnosticeret med Parkinson og demens.
BAT60+ bordtennis i Danmark er nu den største fraktion med ca. 4100 medlemmer – større end både andelen af de 0-18 årige og de 25-59 årige bordtennisspillere.
Medlemsbunden er nået
Der er således ikke tvivl om at i bordtennissporten som egentlig idrætsaktivitet har nået medlemsbunden. Ca. 9000 registrerede medlemmer i Bordtennis Danmark (BTDK) og 6900 registrerede bordtennisspillende medlemmer i DGI Bordtennis. En fortsættelse af tendensen med færre børn/unge og flere BAT60+’ere er sandsynlig. Og den første del af tendensen kræver handling.
– Selv om et medlemstal på 9009 er bekymrende og en lille tilbagegang siden tallene for 2020, hvor vi var 9.171 medlemmer, ser vi positivt på fremtiden, siger bestyrelsesformand for BTDK Henrik Vendelbo, og nævner det faktum, at klubberne for alvor er kommet i gang igen efter corona-nedlukningen fra december 2020 til april 2021.
Bordtennis’ medlemstal afviger således ikke fra det generelle billede af indendørs sportsgrene, der havde det svært under og efter corona-nedlukningerne, påpeger Henrik Vendelbo.
Pigerne og kvinderne forsvandt
– Men vi kan desværre også konstatere, at vi siden 2018 har mistet over 20 pct. af vores piger under 18 år, og at vi i samme periode mistede henholdsvis 47 pct. kvinder og 32 pct. mænd af de 19-24 årige.
– Det er trist læsning. Det helt sikkert noget vi som forbund skal tage alvorligt – og det er vigtigt med indsatser på disse områder, siger Henrik Vendelbo.
Et af de initiativer BTDK sætter i søen, som foregår den 11. juni i år i Idrættens Hus, er Klubbernes Dag, der er for alle klubledere, trænere og spillere, som har interesse i bordtennissportens fremtid.
Her kommer en række spændende oplægsholdere, som fortæller om deres erfaringer fra den virkelige verden.
På Klubbernes Dag skal man bl.a. drøfte hvordan man får trænere nok til at varetage den daglige klubtræning, og pladsmangel for at kunne få flere medlemmer. Endvidere skal man drøfte, hvordan man får flere unge til at vælge bordtennissporten til. Det handler om synlighed på skoler og institutioner og om, hvordan der kan laves en kobling imellem disse og bordtennisklubberne.
Også spørgsmålet om talentudvikling er et emne på Klubberne Dags diskussioner. På dagen byder BTDK på frokost, men man skal huske at tilmelde sig forinden på tlf. 43262112.
– Vi har en tro på, at 2022 bliver et bedre år, fastslår Henrik Vendelbo.