Bordtennis i perspektiv
Kom og lyt til fem forelæsninger på Folkeuniversitet! Om bordtennis og sund aldring, storpolitik, marginalernes spil, teknikkens og taktikkens triumf og hvorfor bordtennis bliver en af de vigtigste sportsgrene i det 21. århundrede…
Glæd dig til fem forelæsninger om bordtennis, der vender op og ned på dine forestillinger om en sport, som du måske stiftede bekendtskab med i fritids- og ungdomsklubben og som du i bedste fald fandt perifer. Du får fem forelæsninger om bordtennisspillets fortræffeligheder, finurligheder og fascination – og når de er færdige, vil du vide mere og desuden vil du prøve at spille…
Du vil få nye perspektiver på stat, samfund, kultur, magt og økonomi og ny viden om bordtennis og sportens plads i den globale verden.
Forelæsningerne er ikke blot lærerige og interessante; de er også til tider morsomme og fyldt med sjove anekdoter.
Tid: 5 mandage kl. 18.15-20.00 (24/10-21/11)
Startdato: Mandag d. 24. oktober 2022
Slutdato: Mandag d. 21. november 2022
Tidspunkt: Kl. 18:15 – 20:00
Sted: Center for Sundhed og Samfund (det gamle Kommunehospital), Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.18 (bygning 7, opgang A) Tæt på Nørreport Metro
Kun få pladser tilbage…
Tilmelding: www.fukbh.dk
Forelæser er Professor Lars Bo Kaspersen, CBS – bordtennisentusiast, samfundsforsker og tidligere træner, leder og uddannelseskonsulent i Dansk Bordtennis Union/BordtennisDanmark.
- Bordtennissporten som politikkens instrument
Den første forelæsning vil bl.a. berøre følgende emner:
- Fra engelsk overklassespil til en af verdens mest populære sportsgrene
- Bordtennissportens internationalisering: Hvordan bordtennis blev anvendt som værktøj for kommunismen og 3. internationale.
- Mao og bordtennissporten som redskab til at styrke Kinas sammenhængskraft og øge sundheden i befolkningen.
- Pingpong diplomatiet – 1971-72 (bordtennissporten bliver den nødvendige ’broker’ mellem USA og Kina. Det fører til USA’s anerkendelse af Folkerepublikken Kina.
- Japans diplomatiske rolle i Pingpong-diplomatiet.
- Bordtennis som medspiller i kampen for at forsone mellem Nord- og Sydkorea.
- Krig ved bordtennisbordet mellem Nord- og Sydkorea ved VM i Sverige i 1985.
- Ved VM 2018 i Sverige stillede Koreanerne et fælles hold, der repræsenterede Korea. Atter viste bordtennissporten sine evner som diplomatisk redskab…
- Bordtennissportens politiske økonomi: Hvilke lande og hvilke samfundsmodeller producerer de bedste bordtennisspillere?
Anden forelæsning kigger på samfundsmodeller og gode bordtennisnationer:
- Hvorfor producerer nogle lande hele tiden verdensklassespillere?
- Hvilke lande producerer de bedste spillere?
- Nogle sportsgrene har altid fungeret som målestok for et lands styrke, innovationskraft, dynamik og konkurrencedygtighed – vil bordtennis i fremtiden være et udtryk for en stats ’politiske økonomi’ og konkurrencekraft?
- Hvorfor lykkes det sommetider nye lande at gøre sig gældende? Hvilke lande dominerer bordtennissporten? Har de altid domineret? Siden 2. verdenskrig har ikke mindst Japan, Kina, Korea, Sverige, Tyskland og Ungarn domineret herrebordtennis, mens Kina, Japan, Korea, Taiwan, Ungarn og USSR har domineret kvindebordtennis. Hvorfor er der en markant forskel på niveauet hos kvinder i Østasien og resten af verden? Er nogle samfundsmodeller bedre til at producere dygtige sportsfolk end andre modeller? Hvad er de væsentligste forskelle mellem fx den svenske samfundsmodel og den kinesiske? Der er store forskelle men stadigvæk er de begge succesfulde i udviklingen af gode bordtennisspillere. Hvad skyldes det?
- Udover særlige samfundsmodeller er det en betingelse, at et land kan skabe nogle særlige institutioner, der er gunstige for udviklingen af bordtennistalenter. Eksempelvis skal man have et godt rekrutteringssystem, dygtige trænere, gode træneruddannelser, optimale træningsfaciliteter, førende inden for den teknologiske udvikling af bat, belægninger m.v
(Uddrag af Bragden – svensk dokumentar).
- Bordtennisspillets teknik, slag, færdigheder
Tredje forelæsning vil fokusere på selve bordtennisspillet:
Hvordan konkurrerer man i bordtennis? (holdkampe, single, double og mix)
Bedst af tre, fem eller 7 sæt til 11
Kontrol, fart og skru
De mulige batfatninger
De mulige slag
Serven
Spillestil
Benarbejdet
De små marginaler
’gummiarmen’
Psykologisk krigsførelse
’Det uventede’
Taktik
Zonen
(film og video benyttes)
- Bordtennisspillets teknologiske udvikling
Fjerde forelæsning vil undersøge bordtennissportens teknologiske udvikling fx bat, bolde og belægninger: Hvilken betydning har de teknologiske forandringer haft for spillet – herunder hastigheden, publikumsvenligheden, den gennemsnitlige længde af boldens varighed, skru, hastighed m.m.
– bat og materialebat, fra pimple til antiloop
– svamp/soft/backside
– battræ – fra birketræsfiner, til kødbat (balsamtræ), og flere lag kulstof (carbon)
– teknologi og spillestil
-ændringer i spilleregler – respons på den teknologiske udvikling
– nye bolde – størrelse, fra celluloid til plast
– bordtennisrobot
– kina-træning
– teknologi, teknik og taktik
– hvilke lande/miljøer har været drivkraften i den teknologiske udvikling inden for bordtennissporten? (Kina, Japan, Sverige, Frankrig, England, Tyskland…) – hvem har mest indflydelse ved regelændringer? Ville det være muligt at forbyde bestemte bats el. belægninger? Har de førende bordtennisnationer magt til at ændre regler (fx i forhold til antallet af sæt, bestemte typer af bats osv.
- Bordtennissportens rolle i fremtiden.
Femte og sidste forelæsning handler om sportens fremtid. Vi vil forfølge to spor:
Bordtennis – sundhedsfremme og sygdomsbekæmpelse
Den ’stille revolution’ – bordtennis er bedste redskab til at modvirke demens, Alzheimers og andre kroniske neurologiske lidelser inklusiv Parkinson.
Bordtennis modvirker og udsætter mange aldringssymptomer.
Eksperimenter, forsøg og forskning viser vejen – bordtennis har samlet set så mange fordele, at det langsomt men sikkert vil blive tilbudt ældre og yngre som behandlingsform i lighed med fysioterapi, yoga, gymnastik m.m. Vi bliver deltagere i ’en stille revolution’ i kampen for en sund aldring med bordtennis som omdrejningspunkt.
Bordtennisspillets fremtid internationalt
Kinas stormagtsposition vil muligvis styrke bordtennissportens betydning og prestige
Det kan føre til øget konkurrence, da Kinas konkurrenter i det globale og regionale magtspil kan ramme Kina symbolsk ved at besejre landet i bordtennis
- Måske vil Kinas fremtidige modstandere ikke hedde Sverige, Japan eller Tyskland. De mellemstore og små lande vil kæmpe mod Kina i bordtennis med udgangspunkt i deres medlemskab af fx EU, NAFTA eller Mercosur.