Evidens eller ej – bordtennis er godt for Parkinson-ramte
Trygfondens bevilling “Projekt Ping Pong Parkinson” på 233.700 kr. er godt givet ud. I hvert fald fremgår det helt klart efter evalueringen forleden, at Parkinson-ramte over hele landet, der har deltaget i projektet, har nydt godt af bordtennis.
Fordelene ved at starte til bordtennis, hvis man lider af Parkinson, er mange. Det var en af grundene til at Lars Bo Kaspersen, der selv er ramt af sygdommen, ikke var i tvivl om at han skulle være primus motor for projektet, som er blevet til i samarbejde med BAT60+ og BTDK.
– Vi har med projektet ikke kunnet måle den fysiologiske indvirkning på parkinsonramte, der spillede bordtennis og sammenlignet resultaterne med parkinsonramte, der ikke spillede bordtennis.
– Vi har heller ikke kunnet dokumenteret om det at deltagerne i projektet nu var begyndt at spille bordtennis havde nogen indflydelse på deres medicinforbrug til symptom mindskning på sygdommen, men vi er ikke tvivl om, at deltagerne i projektet har fået et bedre liv, fastslår Lars Bo Kaspersen.
Han minder samtidig om, at deltagerne ikke er en homogen gruppe mennesker. Men at de alle har det til fælles, at hjerneceller dør og ikke fornyes. Motorik, hjerneaktivitet, kognitive evner, balance og en række andre funktioner bliver kun dårligere over tid.
– Vi ved også, at den absolut afgørende medicin, der forlænger vores fysiske formåen og fastholder en positiv livsindstilling, er daglig fysisk aktivitet. Og løbetræning, fitness og træningscentre er for mange ikke særligt appellerende. Bordtennis Aktiviteter synes at tiltrække mennesker med meget forskellige forudsætninger, herunder forskelligt spilleniveau, siger Lars Bo Kaspersen.
Han minder om, at de fleste mennesker på et eller andet tidspunkt i deres liv har stiftet bekendtskab med bordtennis. Enten i skolen eller i ungdomsklubben, til familiefester hvor der tilfældigvis stod et bordtennisbord, hvis de da ikke også har været medlem af en egentlig bordtennisklub.
“Projekt Ping Pong Parkinson” har under alle omstændigheder været med til at udbrede kendskabet til bordtennis blandt mennesker diagnosticeret med Parkinson. Og flere og flere BAT60+ klubber har følt sig kaldet til at tilbyde bordtennis til mennesker med Parkinson.
Corona Pandemien var i perioden årsag til, at projektet ikke helt fik opfyldt sin målsætning. – Da vi startede projektet regnede vi med at 200 parkinson-diagnosticerede skulle have taget imod tilbud om bordtennis i løbet af de to år. Vi fik mange i gang og mindst 150 deltager nu i en mere intensiv træning, understreger Lars Bo Kaspersen.
Projektindhold og aktiviteter
Vi planlagde fra starten, at skulle vi nå nogle af vores vigtigste mål (udbrede kendskabet til bordtennis blandt folk med Parkinson samt øge udbuddet af spille- og træningsaktiviteter), så var især vore 10 – 12 seminarer/workshops et særdeles vigtigt instrument. Seminarer, der var arrangeret af BAT60+ indeholdt bl.a.:
– Tilbud til Parkinson-ramte om regelmæssig bordtennistræning
– Parkinson-relateret træning bl.a. ved hjælp af robot
– Kompetenceudvikling af trænere/ledere, der er ansvarlige for træningen i foreningerne
– Trænere, klubledere samt spillere fik udleveret nyt instruktionsmateriale
– Oplæg fra fysioterapeut om Parkinson
– Bordtennis i praksis
Effektmåling i forhold til målgrupper
Det er næsten umuligt at måle om en person forbedrer sin evne til at leve bedre med en kronisk lidelse som Parkinson, som følge af bordtennis. Vi fandt det imidlertid vigtigt at få en pejling på om en række vigtige parametre gik i den rigtige retning. Derfor valgte vi følgende målinger: Deltagerne i træningen skulle testes hver 6. måned på følgende måde:
– De skulle gennemføre en række bordtennistekniske øvelser (sværhedsgrad afhænger af niveau).
– De skulle gennemføre en række koncentrations- og udholdenheds- øvelser med udgangspunkt i træning med en bordtennisrobot.
– Sammen med den lokale træner skulle gennemgås et skema, der tester en række motoriske, balancemæssige og kognitive funktioner. Skemaet er udarbejdet af den internationale sammenslutning af neurologer.
– Vi anser projektet for succesfuldt, hvis mindst 50 pct. af deltagerne har stabiliseret og /eller forbedret en del af disse funktioner, men skal vi måle effekterne af træningen så kræver det længere tid, stabile træningsgrupper og engagerede trænere, siger Lars Bo Kaspersen.
LM for Parkinson
Den økonomiske støtte fra TrygDanmark var medvirkende til at 20-25 spillere deltog i Landsmesterskaber for 60+ (og Parkinson-ramte) i Vejen i foråret 2023. Dette var en kæmpesucces og samtlige deltagere ytrede et stærkt ønske om at kunne deltage igen.
– Udover stærke sociale oplevelser så var det også udbytterigt ud fra et spillemæssigt og bevægelsesmæssigt synspunkt. Stævnet er tilrettelagt med henblik på at spille mange kampe og primært med spillere på eget niveau. Dermed var de fleste spillere godt udmattet og dejligt trætte, da de kom hjem, fortæller Lars Bo Kaspersen.
Projektet er gennemført af Gert Jørgensen og Lars Bo Kaspersen. Begge har mange års erfaring med træning af bordtennisspillere og uddannelse af trænere. De har i samarbejde med fysioterapeut Trine Maribo Carstensen gennemført alle projektets aktiviteter.
Gert Jørgensen har været primus motor på udvikling af instruktionsmateriale. Projektet indeholder også en uddannelseskomponent, som består i afholdelsen af en række seminarer for ledere/trænere i de deltagende foreninger.
En øjenåbner
“Projekt Ping Pong Parkinson” har også vundet genklang i andre landes bordtennis organisationer. Specielt bordtennis organisationen i Frankrig, hvor alle niveauer af bordtennis dyrkes i en organisation, er tiltrukket af den danske bordtennismodel, hvor der er skotter imellem elitespillere, veteraner, Bat 60+-spillere, ungdom og motionister. Og her har Parkinson-ramte bordtennisspilleres tilknytning til Bat60+ sektionen vist sig at være en stor fordel og til glæde for de parkinson-diagnosticerede medvirkende.
Og projektmagerne, Gert Jørgensen og Lars Bo Kaspersen, har fået en invitation af det franske bordtennisforbund til at komme og fortælle om ”Projekt Ping Pong Parkinson” og om den danske Bat60+-model.
I Danmark er der omkring 8.000 medlemmer af Parkinsonforeningen, men betydelig flere er diagnosticeret med sygdommen. Inden projektet startede, var der omkring 30 parkinsonramte, som spiller bordtennis i en klub eller forening. Og noget tyder på at ”Ping Pong for Parkinson” også i fremtiden bliver et vigtigt element i BAT60+ klubberne, takket være den økonomiske støtte fra TrygFonden.