Bordtennis i Nyborg i næsten 95 år
For fire år siden kunne Nyborg NGIF Bordtennis fejre sit 90-års-jubilæum i Landporten, Nyborgs bordtennisspilleres spillested. Og der er stadig masser af ping-pong her i Landporten. Vi besøgte klubben en fredag formiddag her i slutningen af sæsonen. Om formiddagen er det BAT60’erne som spiller her. Og undertegnede var så heldig, at der denne dag var mødt 12 aktive 60+ere. Bordtennisfolkene bruger den gamle gymnastiksal over Landporten alle ugens dage, hvor de stiller bordene op her. I det lille spillelokale ved siden af, er der plads til tre permanent opstillede bordtennisborde – to Joola-borde og et Stiga-bord af ældre dato. Det er også her, hvor man finder klubbens scrapbog (avisudklip og o.m.a.) ophængt på plancher, hvor hver planche fortæller historien og livet i klubben et tiår i klubbens lange levetid, siden den kom til verden – dengang i 1929.
– Vi er cirka 71 BAT60-medlemmer. Vi satser på flere over de kommende år, for det er virkelig en idræt, hvor næsten alle kan være med, siger Lene Friis der i mange år har været primus motor i klubben.
Startede som lille pige
Hun fortæller, at hun startede med at spille bordtennis som lille pige og var senere i mange år en af Danmarks bedste kvindelige bordtennisspillere, og deltog bl.a. i SOC (Skandinaviske Åbne Mesterskaber). Herefter holdt hun en lang pause, men begyndte så at spille igen for ca. 25 år siden. Hun har siden været danmarksmester flere gange for kvinder over 65 år.
Lene Friis er uddannet som det man i DBTU kaldte Landsinstruktør. Den fineste instruktøruddannelse indenfor bordtennissporten, som man dengang kunne erhverve. Og som kun de allerdygtigste blev uddannet til.
Og instruktion er stadig vigtig for både garvede og nybegyndere. I dag har klubben i Nyborg omkring 100 medlemmer, og som man kan regne ud, er ¾ af medlemmerne BAT60’ere.
– Vi prøver også at tiltrække endnu flere medlemmer, og har bl.a. indført et passivt medlemskab. Det har betydet, at vi nu har medlemmer, som ikke bor i Nyborg, men som blot er på ferie eller på besøg hos familien, der nu kommer og spiller hos os, og som har indmeldt sig som passive medlemmer, fortæller Lene.
Klubbens primus motor har ellers ligget noget underdrejet det sidste års tid efter et fald, der medførte at hun måtte have en ny hofte. Men heldigvis var der, som hun siger, andre som kunne tage over i hendes fravær.
Mund til mund
Ældresagens medlemmer i Nyborg er også blevet tilbudt gratis at prøve bordtennisspillet i klubben, og dette gav naturligvis også nye 60+-medlemmer.
– En anden inviterede medlemmer af Hemingway-klubben til at komme og prøve bordtennis hos os. Og mund-til-mund er jo den allerbedste reklame, siger Lene.
Da snakken om at vi i BAT60 på landsplan forsøger at etablere en holdturnering, er Lene Friis straks med på idéen. Dog kun under forudsætning af, at denne turnering bliver niveauopdelt, så både nybegynderne, de lidt mere øvede, og de meget øvede alle får noget ud af at spille med her. Og så selvfølgelig for Nyborgs vedkommende, at turneringen afgrænses til BAT60-klubberne på Fyn.
– Når og hvis der er brug for råd og vejledning til, hvordan man kan tilrettelægge en holdturnering for BAT60, vil jeg gerne deltage i en evt. arbejdsgruppe, hvis der er brug for det, lover Lene Friis.
Mange dygtige bordtennisspillere
Bordtennisklubben i Nyborg har, udover Lene Friis, fostret rigtig mange dygtige bordtennisspillere gennem årene. En af de dygtige spillere deres udsendte møder, da vi besøger klubben er 77-årige Jørgen Hansen. Hans startede som 14-årig med bordtennis. Blev ret dygtig til det som ungdomsspiller, og da han som voksen flyttede fra byen og til Viborg, blev han en del af Viborg BTKs førstehold.
Jørgen afsluttede sin erhvervskarrierer som AOF-skoleleder, og flyttede tilbage til Nyborg. Og som det mest naturlige begyndte han at spille bordtennis igen. Han deltog i et BAT60+-kompetencekursus, og virker nu som en af instruktørerne i klubben.
Han bor i et seniorbofællesskab ikke langt fra den gamle færgehavn i Nyborg, og her har han fået flere af beboerne i bofællesskabet med til bordtennis i Landporten.
Også han ser frem til at klubben tilmelder sig en BAT60+ turnering. Men som han siger skal turneringen tage hensyn til niveauforskellen på spillerne i klubberne.
Vender tilbage
Jørgen Bisgaard, 68 år, er født i Nyborg og har spillet bordtennis i skolen og gymnasiet. Han var også en tur omkring Ringe Bordtennisklub og andre klubber, inden har flyttede fra Fyn til hovedstaden, hvor fik job som planlægningschef på Royal Copenhagen. I København spillede han bordtennis i Københavns BTK.
I 2019 flyttede han hjem til Nyborg igen, og startede egentlig med at spille tennis for at få lidt motion. Men bordtennisspillet trak i ham igen, og han meldte sig ind i NGIF.
Jørgen Bisgaard har også fået flere at sine venner til at prøve bordtennissporten.
– Jeg tror faktisk, at vi ældre er bedre til at få motiveret vores venner til at prøve bordtennis, end de unge er, siger Jørgen Bisgaard og håber, at de fynske klubber forholder sig sportsligt, når de tilmelder hold til en evt. kommende to-mands holdturnering i en BAT60+ turnering.
Hygge og kampe
NGIF Bordtennis har i træningslokalerne i Landporten ikke egentlige klubfaciliteter til det sociale samvær. Men én gang om måneden gøres der på et af bordtennisbordene i den gamle gymnastiksal over Landporten plads til rundstykker og en kop kaffe. Og så hygger klubbens BAT60’ere sig, inden Lene Friis tilrettelægger en single- eller doubleturnering for de fremmødte.
– Vi satser på endnu flere kommer til klubben i de næste par år, så vi kan holde et ordentlig brag af en fest, når vi fylder 100 år, siger Lene Friis fra NGIF Bordtennis.