Bordtennis er den bedste medicin
Parkinsonisme er en forfærdelig sygdom, som desværre er i stigning, fordi vi gradvist bliver ældre og ældre. Men nu dokumenteres det af de 15 brugere af træningscenteret Cure4Parkinson, at med bordtennisspillet som en del af motionen, får disse patienter det bedre og med mindre eller slet ingen medicin.
Fysisk aktivitet har en positiv indvirkning på adskillige biologiske processer. Derfor er fysisk aktivitet uden sammenligning det bedste lægemiddel på markedet.
Træningscentret Cure4Parkinson er et træningscenter udelukkende for mennesker med Parkinsons sygdom, og hvor det unikke er, at parkinsonramte træner andre personer med Parkinson. Centret drives og ledes af Gzregorz Tilewski, ph.d i idrætspædagogik fra universitet i Warszawa og proff. boksetræner og Elisabeth Ildal, cand. jur. fra Københavns Universitet uddannet coach fra Dansk Idrætsforbund og elitetræner fra DBTU, der begge er parkinsonramte. Det er netop det sidste, der er det unikke ved Cure4Parkinson.
I træningscenteret er ingen af brugerne i tvivl om, at træningen kan nedsætte forbruget af ordinær medicin. I centret tilbyder man bokse, cykel- & bordtennistræning samt visse former for gymnastik.
Træning i små lokaler
Træningscenteret Cure4Parkinson holder til i ydmyge kælderlokaler i et industrikvarter i Herlev. Nærmere bestemt Ellekær 6 i Herlev. Her er opstillet tre bordtennisborde, og er man som bordtennisspiller defensiv, er det ikke her man skal spille. Ca. en meter bag bordet har man ryggen imod muren.
Foruden bordtennisborde er der i lokalet opstillet et par motionscykler, og i de tilstødende kælderrum er der ophængt boksepuder og diverse redskaber til gymnastik.
Primus motor for etableringen af centeret er Elisabeth Ildal, som af de fleste bordtennisspillere er kendt som stifter af Vedbæk BTK i 1999. Klubben lukkede for fem år siden, men inden da var det blevet til flere individuelle DM-titler, og for hold er det blevet til guld i kvindernes elitedivision 2007, 2009 og 2011 samt sølv i 2014. Desuden vandt Vedbæk guld i drengedivisionen 2004, guld i damejuniordivisionen i 2005. I 2009 rykkede herreholdet op i landets bedste række, hvor det blev til bronze i både 2009, 2010 og 2014.
Ildsjæl og formand
Elisabeth Ildal var formand og ildsjæl for klubben og havde også stor personlig betydning for mange af spillerne.
Elisabeth, der også er medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune for Liberal Alliance og aktivt foreningsmenneske fortalte efter længere tids sygdom omverdenen i 2016, at hun var ramt af Parkinson.
Da vi besøgte centeret i foråret 2019 understregede Elisabeth flere gange, at centeret drives uden offentlige midler og at hun håber, at hendes arbejde for at støtte parkinsonramte over hele verden kan gøre en forskel for de sygdomsramte. Senest har bordtennisspillerne fået etableret et samarbejde med BAT60+ i Brønshøj, hvor forholdene for at dyrke denne sport er noget bedre end i kælderlokalet i Herlev.
Her kan de så møde et af de andre bordtenniskoryfæer fra dengang ”før verden gik af lave”. Lars Bo Kaspersen (58 år), tidl. Asnæs BTK, Nykøbing Sjælland BTK og Vig Bordtennisklub spiller nemlig her sammen med 60+ spillerne på dispensation. Han har de senere år optrappet de fysiske aktiviteter betragteligt, idet han også er blevet diagnosticeret med Parkinson for nogle år siden. Han lider heller ikke af rystelser i særligt stort omfang. Han fortæller, at hans tid som ihærdig bordtennisspiller og træner kommer ham til gode nu.
De fleste brugere af træningscentret i Herlev er 60+’ere, og flere af spillerne vil have stor fornøjelse af at bruge BAT60+’s tilbud.
Det skaldede Bjerg
En af de meget aktive i centret er Jesper Jerslund (60 år), tidl. virksomhedsejer, der nu bruger masser af tid på bordtennis og cykling.
– Mange af os har fundet frem til træningscenteret via Facebook, fortæller Jesper, som ifølge ham selv kun har spillet bordtennis i tre måneder. Gået lidt på klingen, indrømmer han dog, at han vist nok spillede lidt i en ungdomsklub for mange år siden. Hvis det er rigtigt, er han en af centerets supertalenter.Jespers mål denne sommer er på cykel at komme over Mont Ventoux i Provence – bjerget som kaldes “Det skaldede Bjerg. Til efteråret skal han med til Parkinsons VM i bordtennis i New York.- Jeg tager ingen medicin. Motionen er min medicin, siger Jesper Jerslund som for tre år siden blev diagnosticeret som Parkinsonspatient.
Svært at stille diagnosen
De første tegn på Parkinsons sygdom leder sjældent tanken hen på netop denne sygdom. Det kan dreje sig om tendens til depression, søvnforstyrrelser, nedsat lugtesans, tendens til forstoppelse eller påvirket farvesyn. De første tegn kan godt vise sig op til fem til ti år, før Parkinsons sygdom bryder ud.
De tegn, der typisk leder til diagnosen, er imidlertid ændret gang, ændret skrift, svag stemme, let hvilerysten af en hånd eller generelt langsomme bevægelser.
Motorikforstyrrelser er et af de hyppigste symptomer ved Parkinsons sygdom. Sygdommen medfører bl.a. at hånden ryster, når den er i hvile.
Ingen håndrystelser
Når spillerne i træningscenteret i Herlev spiller bordtennis er evt. rystelserne i hånden forsvundet, ligesom et af de andre symptomer, langsomme bevægelser, er minimeret under denne aktivitet.
Det er i modsætning til, hvad mange tror, ikke alle med Parkinsons sygdom som har rystesyge. Faktisk er omkring en tredjedel af patienterne helt fri for at udvikle rysten, hvilket også kan være med til at gøre det vanskeligt at stille diagnosen.
Medicinen man i dag anvender, er hovedsagelig dopamin, og desværre bliver hjernen mere og mere afhængig af den dopamin, man tilfører gennem medicinen, hvorfor bordtennis og anden form for motion er et vigtigt alternativ til denne medicin.
Foruden motionen bruger brugerne af Cure4Parkinson meget tid til at snakke om personlige ting som har relation til deres sygdom. Det er fx søvnproblemer, problemer med mave-tarm-funktionen og vandladningsproblemer. Det er heller ikke noget tabu at tale om, at lysten og evnen til seksuelt samvær kan være påvirket.
Medicinen kan også medføre problemer med at styre sin impuls til at gøre noget. Det kan give ludomani, øget lyst til sex og øget lyst til at shoppe eller spise.
Som hos demente
Ny forskning beviser, at man faktisk kan gøre en hel del selv for at forebygge den fremadskridende demens sygdom, der langsomt dræber dine hjerneceller. Resultatet fra et forsøg med mennesker i et tidligt stadie af demens viste efter kun et halvt års forskning, at ca. 30 minutters intens løbetræning fire gange om ugen forsinkede sygdommens destruktive adfærd.
Desværre forskes der os bekendt ikke på samme måde i sammenhæng imellem motion og Parkinsons som tilfældet er for demens.
ITTF støtter Parkinsons VM
“Sundhed” er omdrejningspunktet for det seneste initiativ, som ITTF (Det Internationale Bordtennis Forbund) lancerede på sit årsmøde. I ITTF har man valgt at oprette og støtte det første ITTF Parkinsons Verdensmesterskab.
Det nye projekt er en del af ITTF-fondens 6. søjle, der skal fremme sundhed gennem bordtennis. Det første ITTF tiltag er at få rettet opmærksomheden på Parkinsons sygdom og at forbedre livet hos dem, der har denne diagnose.
Det første officielle Bordtennis VM for Parkinsonsramte finder sted den 11.-13. oktober 2019 i New York. Ligesom ved paraidrætten opdeles deltagerne i grupper afhængig af deres symptomer.
Fra Danmark deltager en del af bordtennisspillerne fra træningscenteret i Herlev.
Bordtennis gjorde mig 50 pct. bedre
Den internationale komponist, Nenad Bach, fortæller, at bordtennis har været hans nøgle til at genvinde sin evne til igen at spille på guitar og nu har han igen mulighed for at forfølge sin passion for musik.
– Jeg stoppede med at spille guitar fem år efter, at jeg blev diagnosticeret med Parkinsons, men så begyndte jeg at spille bordtennis, og nu spiller jeg guitar igen.
Nenad Bach er grundlægger og bestyrelsesmedlem i Ping Pong Parkinson, og han fortæller, at tanken bag ITTF Parkinsons Verdensmesterskab er at hjælpe så mange mennesker som muligt over hele verden med at leve med Parkinsons sygdom.