BAT60+ OG BORDTENNISSPILLET INDTAGER KØBENHAVN
Dette notat opsummerer et projekt med bordtennis som omdrejningspunkt, gennemført af Københavns Kommune i samarbejde med BAT60+ (DIF/DGI) i perioden 2022-2023. Projektets målsætning er at få flere ældre til at deltage i en aktivitet, som både er sundhedsforebyggende og effektiv i genoptræningsøjemed, samtidig med at det fremmer socialt fællesskab. Københavns Kommune har finansieret projektet med 1,1 mio. kr. over to år, hvoraf halvdelen blev anvendt til indkøb af borde, bat og bordtennisrobotter for at etablere nye spillesteder.
BAT60+ blev drevet af Gert Jørgensen og Lars Bo Kaspersen sammen med 22 frivillige, alle over 60 år. Målet var at få flere ældre borgere til at spille bordtennis og øge antallet af spillesteder.
Sundhedsmæssige fordele ved bordtennis
Bordtennis er et spil, der kan læres af alle og har mange sundhedsmæssige fordele: høj puls, få skader, mental udfordring, samt styrkelse af balance, spændstighed og socialt sammenhold. Det er en forebyggende aktivitet, der holder ældre i bedre form og selvhjulpne i længere tid.
Desuden har bordtennis potentiale til at indgå i behandling af balanceevner og genoptræning, eksempelvis efter hjerneblødning og blodpropper. Nyere forskning indikerer, at bordtennis kan have gavnlig effekt på neurologiske lidelser som Parkinson og demens, som rammer mere end 5.000 københavnere.
Samarbejdet med Bordtennis Danmark
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune (SUF) indgik et samarbejde med Bordtennis Danmark for at udnytte deres ekspertise i at planlægge, implementere og udbrede bordtennis. BAT60+ blev et tilbud til folk over 60 år om at spille bordtennis i lokale klubber med fokus på fællesskab og sundhed. Bordtennis Danmark nedsatte en BAT60+-gruppe som udførende enhed i projektperioden.
Resultater og fremtidsudsigter
Projektet har været en succes i 2022 og 2023, hvor alle måltal blev nået. Formålet med at fortsætte samarbejdet i 2024 og 2025 er at konsolidere projektet og skabe en solid bro mellem relevante enheder i SUF og frivillige foreninger.
Rekruttering og frivillighed
Målgruppen er borgere over 60 år, herunder mennesker med neurologiske lidelser. Rekruttering skete via annoncer i lokalaviser, åbent-hus-arrangementer, lokalradio og lokal TV. Frivillighed var et centralt element, hvor deltagere blev opfordret til at deltage i efterfølgende arrangementer som frivillige.
Evidens og forskning
Besøg enhver klub eller gruppe, der dyrker 60+ bordtennis, og det vil være tydeligt, at spillet har store sundhedsmæssige fordele for ældre. Forskning understøtter dette, selvom der er få større undersøgelser, viser mange mindre og enkelte større studier fra lande som Australien, USA, Storbritannien og Sverige, at bordtennis har en positiv effekt på sundheden.
Aktiviteter og deltagelse
Projektet inkluderede kurser for trænere og spillere, udstillinger på messer, og åbent-hus-arrangementer med stor deltagelse. Et særligt højdepunkt var et stævne på Københavns Rådhus med over 200 deltagere og foredrag om bordtennis’ betydning for neurologiske lidelser.
Fremtidige planer
Projektet fortsætter med at etablere partnerskaber mellem sundhedsinstitutioner og frivillige foreninger, samt udvikle metoder til rekruttering og efteruddannelse af personale i samarbejde med BAT60+ og SUF.
Konklusion
BAT60+ og bordtennisprojektet har vist sig at være en succesfuld indsats for at fremme sundhed og fællesskab blandt ældre i København. Projektets fortsættelse vil bidrage til at konsolidere resultaterne og udvide indsatsen yderligere.
For yderligere information, kontakt Lars Bo Kaspersen (lbk.mpp@cbs.dk, mobil 3124 6161) eller Gert Jørgensen (gertj@bat60.dk, mobil 2735 5455).