Det ser sjovt ud – og det er sjovt
Det er ikke hver dag, man kan opleve en gruppe pensionister styrte rundt om et bordtennisbord i en idrætshal med et bat i hånden og på jagt efter en 40 mm. hvid bordtennisbold. Men det finder sted et par gange om ugen i Vestervig-Agger Aktivitetscenter, hvor Vestervig Badminton-, Tennis- og Bordtennisklub har samlet en gruppe pensionister – mænd og kvinder – der trænes i, hvordan en forbedring af balance, styrke og kondition kan gøre underværker for den fysiske og mentale sundhed.
I Vestervig Badminton-, Tennis- og Bordtennisklub er bat og bold ikke de eneste redskaber, som sikrer den gode træning. Bordtennissektionen er nemlig en demensvenlig afdeling i idrætsforeningen, hvor lederen, Per Frederiksen, arbejder med at inkludere dem, som er ramt af demens.
Som leder af en bordtennisklub på Sjælland deltog han på et kursus om demens og fik her redskaber til, hvordan man kunne indpasse personer med demens og personer med symptomer som fx Parkinsons i idrætsklubber.
– Vi ville hjælpe vores kammerater, som vi kunne se, gik og havde nogle udfordringer med at huske og med at finde sig tilrette. Og netop bordtennis som sportsaktivitet har en dokumenteret effekt til at holde evt. demenssymptomer på afstand, fortæller Per Frederiksen, som nu er træner og bordtennisinstruktør i Vestervig Bordtennis.
Hjælp fra mange
Bordtennis seniorholdet i Vestervig havde seks deltagere for to år siden. I dag, godt to år senere, har klubben 30 medlemmer, der spiller bordtennis. Takket være hjælp fra Thisted Kommunes Coronapulje, ÆldreSagen Sydthy og ikke mindst den lokale Tennis og Badmintonklub, som ændrede sine vedtægter til også at inkludere bordtennis, var der fra starten økonomisk støtte til af bl.a. bordtennisborde, bat og bolde.
Senest har bordtennisafdelingen, med henvisning til den øgede medlemstilgang, søgt støtte hos DIF/DGI Foreningspulje til indkøb af yderligere to bordtennisborde og en bordtennisrobot.
– Vi får særligt ros for, at vi er gode til at minde hinanden om, at vi skal mødes. Hvis der er én, som udebliver et par gange, så ringer vi ham op og hører, hvordan det går.
Seniorholdet træner tre gange om ugen i vinterperioden og to gange om ugen i øjeblikket. Det er tirsdag formiddag og torsdag aften i Vestervighallen. Udover at slå til den lille hvide bold, går meget af tiden med at drikke kaffe og snakke.
– Det er mindst lige så vigtigt, at vi hygger os og får talt om, hvordan vi hver især har det. Det er en vigtig lektie, som Demensven: At finde frem til, hvad der motiverer ham eller hende til at komme, siger Per Frederiksen.
Nyt spil hver tirsdag
Der kan være mange barrierer for at møde op i en idrætsforening, hvis man er ramt af demens. Irritation, uro og forvirring over, hvor man befinder sig, er nogle af dem. Andre ønsker ikke at udstille sine skavanker og udfordringer.
Bordtennisfolket i Vestervig er klar til at støtte op om at gøre Thisted Kommune til en demensvenlig kommune.
– Hvis nogle undskylder sig med, at de ikke kan tælle points eller huske spillet, så siger vi ’pyt, vi skal nok hjælpe med at tælle points’, fortæller Per Frederiksen.
Fællesskabet
En af deltagerne på bordtennisholdet i Vestervig er 71-årige Niels-Erik Nymann. Han kommer trofast hver gang bordtennisbordene er sat op. I mange år har sport og motion ligget ham meget på sinde, og han er også én af bordtennisklubbens fire hjælpetrænere der træder til, når der kommer nye spillere til klubben.
– Det er vigtigt, hvordan nye medlemmer bliver modtaget, så de hurtigt får øje på fællesskabet og bliver en del af det.
I klubben er der selvfølgelig også fokus på opvarmning og træning i stedet for kampe hele tiden. Opvarmningen her er dog ikke som i de mere etablerede bordtennisklubber, idet det mest er spil på bordene, hvor deltagerne får fornemmelse boldens bevægelser. Og i modsætning til andre sportsgrene er her ingen hårde tacklinger eller kropskontakt. Men sammenholdet er helt unikt, så på trods af knæproblemer og lidt ondt i ryggen, besluttede jeg mig for at blive en del af holdet, smiler Niels-Erik Nymann.
Ingen landsholdsdrømme
En af pensionisterne på holdet sagde på et tidspunkt, at vedkommende kom til træningen, også hvis han ikke kunne spille en dag. Og når han ikke spiller, går han rundt og samler bordtennisbolde op og snakker med spillerne. Så vigtigt er fællesskabet for vores trivsel, siger Niels-Erik Nymann.
Selv om BAT60+ bordtennis i Vestervig er motionsbordtennis, hvor ingen har ambitioner om at blive udtaget til landsholdet, kommer spillerne ikke med en useriøs indstilling.
Det gør instruktør og hjælpetrænerne heller ikke. De har alle gennemført et uddannelsesforløb hos Bordtennis Danmark eller i DGI Bordtennis og har her fået faglig indsigt i den nyeste viden om ældremotion og om sundhedsgevinsterne ved motionsbordtennis.
Fakta:
BAT60+ projektet er siden 2016 blevet en institution indenfor dansk bordtennis som en senioridræt. For BAT60+ er det glæden, passionen, livsglæden, nem adgang til motion og træning, træningsværdierne fysisk, mentalt, krop & hjerne på én gang, læringen, konkurrencen & kampen, fællesskabet og social samhørighed, der er meget vigtige pejlemærker.
BordtennisDanmark og 60+bevægelsen indsamler materiale, der dokumenterer, at bordtennis måske er den bedste aktivitet for ikke kun parkinsonpatienter, men også ældre i almindelighed samt demens-ramte, der måske kan understøtte tesen om bordtennissportens velsignelse for disse grupper.
BAT60+ er et fælles motionsprojekt for BordtennisDanmark og DGI Bordtennis. Pt. har projektet på landsplan registreret omkring 4.000 bordtennisspillere i bordtennisklubber, idrætsforeninger samt i organisationer som ÆldreSagen, Senioridræt, Firmasporten og Aktiv Fritid.
Læs mere her: www.bat60.dk