Pauvert fremmøde hos DGI
DGI Bordtennis Årsmøde i DGI Østjyllands mødelokaler i Århus har ikke den store interesse for bordtennisklubberne i Danmark. I hvert fald ikke hvis man skal dømme ud fra fremmødet til disse møder. Ligesom sidste år, var klubberne fra Sjælland, Fyn, Bornholm og Lolland Falster ikke repræsenteret på mødet forleden. Det var alene en håndfuld klubber/foreninger fra Jylland som havde fundet det værd at deltage i mødet. I alt deltog 15 personer i mødet, hvoraf to var idrætskonsulenterne Henrik Møller og Lasse Randa fra DGI Østjylland, og desuden deltog to ud af de tre valgte personer fra det der her kaldes Idrætsledelsen.
Velkommen
Mødet startede med at Henrik Møller bød velkommen til Årsmødet. Han ærgrede sig over, at klubberne øst for Lillebælt ikke havde tilmeldt sig, og så det som et tegn på, at valget af en hverdags mødeaften måske ikke var det rigtige. Om det er hele forklaringen er nok tvivlsom, idet årsmødet sidste år heller ikke havde deltagelse fra klubber i Østdanmark. Og Årsmødet 2021 blev også afviklet på en hverdagsaften.
Mødeformen og engagementet om debatpunkterne er nok den vigtigste grund til at klubberne, primært i Østdanmark men også i store dele af Jylland, har fravalgt turen til DGI Østjylland.
Genvalg til Idrætsledelsen
Henrik Møller gennemgik punkterne for aftenens møde. Først var der genvalg til en person i Idrætsledelsen som havde meldt afbud p.g.a. job.
Der var dog ikke kampvalg, selv om vedkommende havde meddelt, at det var sidste år han ønskede at være med i Idrætsledelsen.
Holdturnering
Næster punkt på dagsordenen var spørgsmålet om afvikling af årets holdturnering. Og her var der måske endnu en forklaring på, hvorfor klubber i Østdanmark havde fravalgt DGI Bordtennis Årsmødet. Her handlede det nemlig alene om turneringen i det jyske.
Konsulenter havde på forhånd udtænkt tre forskellige måder, hvorpå klubturneringen kunne afvikles.
Herefter blev der diskuteret om turneringsform, de tilmeldte holds samlede ratingpoint, hel- eller halvårsturnering. Noget klar svar på hvordan næste års holdturnering i det jyske skal afvikles, fik vi dog ikke.
Og et af medlemmerne i Idrætsledelsen foreslog, at der skulle findes en fælles måde, hvorpå holdturneringen blev afviklet i både Øst- og Vestdanmark, når DGI Bordtennis’s Idrætsledelse skulle mødes med Bordtennis Danmark (BTDK). Og så måtte man nok vælge én måde at afvikle holdturneringen på. Enten som i Østdanmark eller som i Vestdanmark.
På Årsmødet var der dog overvejende tilslutning til, at det skulle være de regionale og lokale forhold, der burde være afgørende for, hvordan fremtidens holdturneringer skulle afvikles.
Bordtennisborde i containere
Henrik Møller orienterede om at DGI Bordtennis nu kun havde to borddepoter imod tidligere tre borddepoter. DGI Østjylland havde givet tilsagn om at yde et lån til DGI Bordtennis, så der i stedet blev indkøbt to containere med nye borde – 20 borde i hver container.
I løbet af syv år var denne udgift tjent ind, idet borddepoterne koster DGI Bordtennis ca. 60.000 kr. årligt.
Ugerne 35 og 37
Lasse Randa gennemgik resultatet af årets UGE 35 og UGE 37. Begge dele var blevet afviklet med succes. Det så ud til, at der var større udfordringer i forhold til afvikling og tilslutning til UGE 35 (klubbernes åbent hus for ungdomsspillere), mens succesen med årets UGE 37 (klubbernes åbent hus for 60+) var indiskutabel.
Fra BAT60 Forretningsudvalg deltog Per Frederiksen og Søren Andersen i Årsmødet, og førstnævnte mindede om, hvorledes man kunne bruge de aktive 60+ere i foreningerne. Både som bestyrelsesmedlemmer og som trænere – også i forhold til indsatsen med at få flere unge til at spille bordtennis.
Per Frederiksen nævnte den meget omtalte Holbæk-Model, som han selv havde anvendt i Vestervig Bordtennisklub. Her virker engagerede 60+’ere som trænere for SFO-elever og arbejder sammen med idrætslærerne om bordtennis for skoleeleverne i både grundskolen og for eleverne i overbygningen.
Der var enighed om, at der var brug for flere frivillige og flere trænere/instruktører til bordtennisaktiviteten, ligesom man skulle være mere opmærksom på kalenderen i både Øst- og Vestdanmark, når der blev planlagt aktiviteter.
Der var også stor tilslutning til at det gode samarbejde med BTDK skulle fortsættes. En tilbagerulning til tidligere tiders uenighed er ikke vejen frem for bordtennissporten i Danmark.
Fremtiden
Indsatsområdet for DGI Bordtennis er det man kalder SUKIRU, hvor der i DGI Bordtennis næste år er afsat 100.000 kr. på budgettet. SUKIRU betyder ”færdigheder” på japansk.
SUKIRU blev introduceret i BTDK sidste år og kan tilrettes for alle aldersgrupper fra 6 til 96 år. SUKIRU har ikke meget med ”rigtig” bordtennis at gøre, bortset fra kravet om adgang til bordtennisbat og -bold.
Formålet med aktiviteten er – via afvekslende lege og færdigheder med bold og bat – at skabe succésoplevelser, samvær og variation for alle – uanset spillerens bordtennis-niveau.