HBTKs jubilæumsfest
Bordtennisklubben i Holbæk, HBTK, fejrede forleden sit 60 års jubilæum med en gigantisk reception/fest. Og måske er tallet 60 ikke tilfældigt for klubbens virke for bordtennissporten i Holbæk-området. I dag har klubben ca. 250 medlemmer, hvoraf de 150 er 60+-medlemmer. Og mange af dem var mødt frem for, sammen med repræsentanter fra Bordtennis Danmark og DGI Midt- og Vestsjælland, kommunen og Sportsby Holbæk, at fejre klubbens fødselsdag, den 28. september.
HBTK er i dag er én markant forening blandt de 36 foreninger, som er brugere af sportsarenaen i Holbæk. HBTK har egen bordtennishal med stationære borde. Også derfor var sportsbyens direktør forbi med en hilsen og en gave. Den største gave til klubben var måske alligevel det tilsagn, som Carstens Damgaard kom med i sin hyldesttale til klubben om, at han var opmærksom på, at HBTK har brug for mere spilleplads i Sportsbyen. Hvilket i øvrigt ikke var noget nyt!
For fire år siden havde klubben i Holbæk 18 medlemmer, men siden bordtennisaktiviteten blev flyttet fra Holbæk Seminarium til Holbæk Sportsby, hvor HBTK i starten måtte dele spillefacilitet med bl.a. fægteklubben, er medlemstallet nærmest eksploderet med mere end 1000 pct. Og i dag råder HBTK alene over bordtennishallen døgnet rundt alle ugens dage.
Mange gratulanter
HBTKs formand, Tina Berg Person, bød velkommen og glædede sig over, at så mange var mødt frem for at være med til at fejre klubbens 60 års fødselsdag. I sin tale fortalte hun, at hun havde været på besøg i byens lokalarkiv for at finde ud af, præcist hvornår klubben var blevet etableret.
– Men det fortoner sig i det uvisse. I starten af 1960’erne var der i Holbæk en kristelig bordtennisklub, men den lukkede i 1962.
– Vi gætter på, at nogle af dem der spillede bordtennis her, ikke kunne undvære sporten, og derfor etablerede de det, vi i dag kalder HBTK, sagde Tina, og kunne glæde sig over at en del af gæsterne allerede dengang havde spillet bordtennis i klubben.
Selv havde hun for år tilbage kun oplevet klubben som forældre, da hendes søn var blevet mester i puslingerækken, som det hed dengang. Blandt gæsterne var også tidligere formænd for klubben.
Formanden erindrede om, at klubben i 1992 var blevet hædret med titlen som ”Årets Bordtennisklub” i det daværende DBTU. Dengang fik man titlen fordi klubben havde mange licens-spillere, og med udnævnelsen fulgte et nyt bordtennisbord fra unionen.
I 2021 kunne klubben igen smykke sig med titlen som ”Årets Bordtennisklub” udpeget af Bordtennis Danmark (BTDK). Med prisen fulgte et kontantbeløb på 5.000 kr. Denne gang var det ikke antallet af licens-spillere, som var årsag til valget. Men derimod klubbens sociale engagement og vækstfremgang for alle medlemskategorier. Og ikke kun 60+’erne!
Frække drenge i klubben
En af gæsterne, Paul Schmidt, fortalte anekdoter fra klubbens barndom, hvor han i 1964 havde spillet bordtennis i Østre Skoles gymnastiksal. Her rådede klubben dengang over tre bordtennisborde og en møbelplade til at spille på. Og selvom der også dengang var både drenge og piger som spillede på samme tidspunkt, var der kun ét omklædningsrum.
– Jeg kan huske, at vi engang snød pigerne, mens de var i bad og klædte om. De troede, at vi drenge var i gang med oprydningen i gymnastiksalen. I stedet for stod vi på tæerne og kigge ind af vinduet til omklædningsrummet. fortalte Paul Schmidt.
– Men vi blev opdaget og blev jagtet gennem byen af en af lærerne på skolen. Og til sidste måtte vi love, at det var både første og sidste gang, vi havde gjort det, fortalte Paul Schmidt.
Fra DGI og BTDK var der stor ros til klubben for det fokus, som klubben har i forhold på ungdomsarbejdet.
– Vi opfordrer foreningerne til at være opmærksomme på, hvor vigtigt det er at få gang i de unge i alderen 7-12 år og 13-18 år og at tilpasse træningspas til disse årgange.
– Det ser ud til, at HBTK har forstået budskabet. Jeg har netop kigget ind i bordtennishallen, hvor et par trænerne har fuld fokus på ungdomstræningen lige nu, sagde Anders Bo Hansen, formand for DGI Midt- og Vestsjælland.
Martin Lundkvist, direktør i BTDK, kom også forbi med en hilsen til 60’års jubilaren.
– Efterhånden er HBTK en af de bordtennisklubber i Danmark jeg kender bedst. Ikke fordi jeg kommer her så ofte. Men fordi klubledelsen i HBTK er god til at fortælle klubbens succeshistorie.
– Ja, faktisk så god, at jeg rejser land og rige rundt og i andre klubber fortæller om Holbæk-modellen – hvordan man her har vedtaget en vækstmodel, der inddrager og værdsætter alle medlemmer uanset hvor god eller mindre god den enkelte er til bordtennis.
– Og jeg glæder mig over, at klubbens 60+’erer har overført deres måde at være sammen på til spillerne i klubbens ungdomsafdeling.
Ifølge BTDKs direktør er det vigtigt, at de mindre gode ungdomsspillere ikke føler, at klubbens trænere kun har fokus på de bedste i klubben, hvis vi stadig skal fastholde ungdomsspillerne til sporten.
– Det er jo de unge, der jo er alfa og omega for sportens fremtid, sagde Martin Lundquist og tilføjede, at HBTK, mod tyngdelkraften og på trods af for lidt plads, har nået et flot resultat, sagde Martin Lundkvist.
HBTK – Holbæks gode eksempel
Holbæk Kommune ved Brian Ahlquist, der er Chef for kultur, fritid og ungeliv i kommunen, kom forbi med en hilsen fra borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen, som et par dage forinden havde været på besøg i Sportsbyen sammen med borgmesteren fra Frederiksberg, og hvor de begge havde været særdeles begejstret for den aktivitet der var i bordtennishallen.
– Jeg glæder mig hver gang, jeg er i kontakt med HBTK. Når vi har udfordringer i kommunen, som vi fx har haft med aktivering af ukrainske flygtninge, er HBTK straks klar til at være med til at finde løsninger.
– I kommunen glæder vi os over jeres medlemsfremgang. Og der er ingen tvivl om, at jeres engagement vil få klubben til at vokse endnu mere, sagde Brian Ahlquist i sin tale, mens han smilede skævt til Sportsby Holbæks direktør.
Brug for mere plads
Sportsbyens direktør, Carstens Damgaard, oplyste at Holbæks sportsarena i skrivende stund har 36 foreninger med tilsammen 2.200 medlemmer.
– Vi har klubber/foreninger som stikker ud på både den gode og mindre gode måde. Heldigvis er HBTK en af de klubber som markerer sig på den gode måde.
– Det er fantastisk at arbejde sammen med så mange ildsjæle i klubben. Ikke kun lederne, men alle medlemmer i klubber stiller op, og er garanti for positiv omtale af Sportsby Holbæk, sagde Carstens Damgaard i sin hyldelstale til receptionen.
Receptionen blev holdt i bordtennisklubbens klubzone og hvor tilhørerne, foruden de mange smukke ord fra talerne om klubben, hyggede sig med lagkager, skærekager, øl og sodavand.