BAT60+ i Hjertings nye forsamlingshus
Hjerting, landsbyen lidt nord for Esbjerg, som med tiden er blevet en del af Esbjerg, har fået et nyt forsamlingshus. Ikke af den traditionelle slags, hvilket også ville være atypisk for hjertingborgerne. Og ordet forsamlingshus indgår slet ikke i navnet, selvom det faktisk er lige netop det, huset er. Huset er faktisk bydelens sports- og kulturhus og har fået navnet Hjertinghus.
Hjerting Idrætsforening (HIF) er storforbruger af huset. Og når man kommer her, er man heller ikke i tvivl om, af HIFs bordtennisafdeling har mange timer i husets store sal. Alle hverdage fra kl. 10 til kl. 14.00 el. kl. 13.00. 60+ har lokalet hver dag fra kl. ca. 10.00 til kl. ca. 14.00. Og som man kan se, er det især de omkring 30 aktive 60+’ere, som lægger beslag på lokalet. Og det er også Claus Jensen, der har været primus motor på bordtennis i Hjertinghuset, som tager imod, da vi besøger huset i uge 37. I ugen hvor der bl.a. i lokalpressen Hjerting Posten er ”slået på tromme” for at Hjertings ”Grå Guld” skal til at gå til bordtennis.
Nye spillere
Noget tyder på, at markedsføringen har virket. I de par timer vi var på besøg i det velindrettede store hus, ankom en mor og hendes datter (midt i 50’erne) og et par mænd hver for sig. De tre af dem havde ikke den store viden om bordtennis, mens én af mændene øjensynlig havde spillet bordtennis tidligere i sit liv.
– Tidligere spillede jeg bordtennis nogle år i Esbjerg Firmaidræt, hvor jeg var ansat og spillede for Premier Is i Esbjerg, fortæller den 66-årige Jan Hansen, som er uddannet mejerist, og sluttede sin aktive erhvervskarriere som ejendomskonsulent i Esbjerg Kommune.
Jan Hansen blev opmærksom på BAT60+ tilbuddet i Hjertinghus, da han så omtalen i Hjerting Posten. Han har fået indopereret et nyt knæled i venstre knæ, og har ingen gener med denne operation i forhold til bordtennissporten.
– Da jeg gik på efterløn, var jeg indstillet på, at jeg skulle dyrke en eller anden form for motion. Og gerne en motion, hvor der også var et element af sociale samvær. Og her i Hjertinghus får jeg fuld valuta for mit kontingent. Både med motion og det sociale, fastslår Jan, og sluger en kop kaffe i Hjertinghus’ Café, inden han igen skal ind og træne i bordtennislokalet.
Hjælpsomhed i højsædet
En af de aktive 60+’er i klubben er den 64-årige Hanne Schultz fra Fovrfeld, som ligger fire km. nord for Esbjerg.
Hun er tydeligvis meget serviceorienteret, når det gælder om at vise besøgende tilrette. Hun er uddannet indenfor HK-området, og var i mange år ansat i Arbejdernes Landsbank i Esbjerg.
– Jeg så annoncen sidste år, og var blevet enig med mig selv om, at jeg ville gå til noget. Og så tiltalte det mig, at man kunne komme hver dag her i Hjertinghus, siger Hanne.
Og hun tilføjer, at hun faktisk kommer næsten hver dag, fordi hun nu er blevet bidt af bordtennissporten.
– Der er simpelthen en god stemning her. Man føler sig så velkommen med det samme man kommer. Og man er i godt humør, når man kommer hjem efter at have spillet bordtennis her, siger Hanne Schultz.
Når man ser på, hvordan Hanne spiller kan man være i tvivl om rigtigheden af, at hun ikke tidligere har spillet bordtennis, som hun påstår. Hun er i så fald yderst lærenem og talentfuld. Og så er Hanne god til at tage hånd om nye spillere, når hun, som hun siger spiller med sit ”skruebat”.
Velkommen i klubben
Ægteparret Inge Kiholm Madsen og Poul Christian Madsen fra Hjerting er henholdsvis kasserer og bestyrelsesmedlem i klubben. Begge er ofte i Hjertinghus og er med til at sørge for den hyggelige stemning omkring bordtennisbordene.
Da deres udsendte sidder sammen med Inge og får en kop kaffe, kommer en person ind af hoveddøren og kigger sig søgende omkring. Straks springer Inge op, præsenterer sig, og spørger om den besøgende søger bordtennisaktiviteten. Og ja, det var endnu en ny 60+’er til klubben.
Inge fortæller det potentielle medlem om forholdene, træningstider, kontingent, omklædningsfaciliteter o.m.a. Hun har glemt alt om, at deres udsendte var midt i et interview med hende. I sandhed et foreningsmenneske.
Lidt senere ser jeg kasseren ved ét af bordtennisbordene sammen med den besøgende, hvor hun fortæller om, hvordan man holder på battet, server osv. Og i løbet af et par minutter går bolden frem og tilbage mellem Inge og det nye medlem. Jo, der er vist ingen tvivl om, at klubben her fik et nyt medlem.
Stadig udfordringer i Hjertinghus
Claus Jensen, som tidligere omtalt primus motor på bordtennis i Hjertinghus, kommer egentligt fra Fyn, nærmere bestemt Årslev, hvor han har i en del år spillede bordtennis og tennis. For en del år siden købte han et sommerhus i Hjerting-området, og spillede tennis i Hjerting i weekender. Han blev også formand for Hjerting IF’s Tennis afdeling.
Og da HIF begyndte at drøfte tanken om Hjerting Sports- og Kulturhus, var han ikke i tvivl om, at bordtennis skulle være en af aktiviteterne i huset, når det var færdigt.
Husbyggeriet startede i 2019 og stod færdigt 6. marts 2020. Så Esbjergs gamle motto, ”RASK MÅ DET GÅ”, fornægter sig stadig ikke.
Billigt var Hjertinghus ikke. Huset blev projekteret til at koste 15 mio. kr., hvor HIF skulle skaffe knap halvdelen, mens Esbjerg kommune gav de sidste mio.
Projektet har ifølge Claus være underfinansieret i hele byggeprocessen, og vi har stadig mange ting i og omkring huset, som endnu ikke er lavet færdigt. Han næver udendørs markiser, som kan skygge for solen, som stråler ind i lokalerne trods de mørke persienner. Det vil, ifølge Claus, koste ca. 150.000 kr. at få det lavet.
– Jeg havde håbet på, at der kunne opstå en symbiose imellem tennis og bordtennis. Tennis- og padelbanerne lige udenfor Hjertinghuset, tilsiger jo det. Men desværre er det endnu ikke sket. Det er som om, at de fleste bordtennismedlemmer foretrækker bordtennis, fortæller Claus Jensen, der er uddannet datolog på Århus Universitet og har arbejdet som IT-konsulent i 30 år.
Vadehavsbordtennis
HIFs bordtennisafdeling har fået etableret en tæt kontakt til de to nærliggende bordtennisklubbet. Det er Esbjerg Bordtennisklub og SGI Bordtennis (Sædding-Guldager), som ca. hver anden måned, holder fællesmøde om, hvordan samarbejdet klubberne imellem kan udvikles.
Når det gælder træningen for HIFB’s og SGI’s bordtennisungdom, varetages denne i Hjertinghus af en ungdomstræner fra Esbjerg Bordtennis-Klub med Claus Jensen i en hjælpetrænerrolle.
– Et forbindeligt samarbejde, hvor vi også har haft DGIs bordtenniskonsulenter med på sidelinjen. Og samarbejdet bliver udviklet yderligere, med eksempelvis mulighed for, uden at betale fee, at træne i en eller to klubber, som man ikke er medlem af. Bare man er medlem i den tredje af Vadehavs-klubberne, fortæller Claus Jensen.
– Vi kommer alle længst med samarbejde, fastslår Claus Jensen.