Forsøgskursus for 60+ klubledere
I sidste uge var syv klubledere fra fire bordtennisklubber i det østjyske samlet i Randers til et mini prøvekursus for klubledere i BAT60+ klubber. Her blev klublederne ikke kun præsenteret for forskning og teori omkring det at være klubleder af Erling Post, mangeårig bordtennisleder inden for DGI Bordtennis, og med erfaring i personaleledelse på Fuglsøcenteret. Ca. halvdelen af tiden blev brugt til en drøftelse af, hvordan man som klubleder i en BAT60+ klub bør virke som leder, og om forskellen på den lederrolle man har som leder af en ungdomsafdeling versus lederrollen for 60+ medlemmer.
Efter diskussionerne om, hvordan man får klubbernes 60+ spillere til få nogle gode oplevelser – både på det sportslige område og i forhold til det sociale samvær i klubben/foreningen – fik deltagerne også lidt sved på panden og mulighed for i praksis at prøve instruktørrollen for mindre øvede bordtennisspillere.
På kurset blev fire enkle slagøvelser gennemgået, ligesom Erling Post viste forskellige enkle serveøvelser, som man kunne træne nybegyndere i at bruge. Og på mini-kurset i Randers fik klublederne utvivlsomt værktøjer, inspiration og træning, så de nu er endnu bedre som ledere i deres respektive klubber.
Flere af klublederne gav også udtryk for at de her fik en vis forståelse for, at mindre øvede bordtennisspillere ikke nødvendigvis måtte have mere øvede spillere som træningspartnere for at blive bedre til bordtennis.
Forventningafstemning
Der var enighed om, at 60+ gruppen møder frem i klubber med meget forskellige ønsker og krav. Det er dog de færreste, der som klubbernes ungdomsspillere møder frem med forventningen at blive verdensmestre, når de bliver voksne. Ifølge Erling Post har de fleste ældre opgivet denne drøm.
Dog oplever alle – også 60+ spillere – en stor glæde ved at få fornemmelsen af, at de bliver bedre til spillet efterhånden som de træner.
Også hvordan man kunne opfylde de mange forskellige ønsker som 60+ spillerne har til fx træningspas i klubberne blev drøftet indgåede. Der blev nævnt eksempler på klubber, hvor der udelukkende trænes/spilles double i forbindelse med træningstimerne. Og hvad stiller man op med de spillere, som ønsker at singletræne? Bliver disse henvist til at træne med en bordtennisrobot eller må de vente på, at én eller anden forbarmer sig over dem? Her skal man nok ikke forvente at denne spiller bliver fast medlem af klubben.
– I forbindelse med velkomsten til nye 60+ medlemmer er det derfor vigtigt, at der sker en forventningsafstemning mellem klubledelse/trænere og de nye medlemmer, understreger Erling Post.
Fokus på afløsningen
De syv fremmødte klubledere, som bl.a. repræsenterede klubber i Randers, Auning, Grenå, og Rønde var enige om, at noget af det vigtigste for 60+ klubledere var at sikre sig, at der i klubberne var flere om lederopgaverne.
Klubbens 60+leder skal have fokus på at inspirere dem som melder sig frivilligt til at påtage sig leder- og trænerroller. Særligt i de mindre og mellemstore foreninger er der behov for at foreningen ikke dør hen, når ildsjælen, der ofte er klubbens leder, forsvinder fra klubben.
Fælles aktiviteter
Minikurset i Randers gav selvfølgelig de fremmødte et kompetenceløft i form af en bedre forståelse af klublederrollen. Men kurset så også ud til at være med til at løfte et vist samarbejde klubberne imellem. Der blev drøftet muligheder for klubbesøg på tværs kommunegrænserne ligesom der også var stemning for at lave BAT60+ stævner i området, som det kendes fra Sjælland og Midt- og Vestjylland.
En sag for BAT60+ FU
Om denne type kursus for klubledere skal være en del af fremtidens indsatser på kursusområdet i BAT60+ regi, skal naturligvis drøftes i BAT60+ Forretningsudvalg (FU). Men der er ingen tvivl hos deres udsendte om, at denne type kursus for mange nye 60+klubledere vil være en fin introduktion til lederrollen for denne gruppe spillere. Her er både fokus på, hvordan træningspas kan tilpasses nye bordtennisspillere, ligesom man også kommer omkring konkrete ledelsessituationer, hvor man som klubleder lærer at håndtere de uundgåelige sammenstød der opstår, når forventningsafstemningen ikke er aftalt mellem klub og medlemmer.