Forleden var en stor del af lederne fra klubber og lokalunioner samlet til ledermøde i Odense. Repræsentanter fra Dansk Bordtennis Union var selvfølgelig også tilstede. Anledningen var præsentationen af et forslag til en fremtidig ledelse af den del af dansk bordtennis, som ikke vedrører DGI Bordtennis. Og på mødet gjorde formanden for styregruppen, Martin Lundkvist, tidligere landstræner for bordtennislandsholdet, ingen hemmelighed ud af, at man i gruppen havde bemærket, hvordan BAT 60+ havde haft succes med at tiltrække medlemmer til klubberne. Og ikke mindst hvordan man i BAT60+ havde arbejdet med strategisk udvikling i form af stævner, kurser og information. Elementer som alle var medlemsorienteret.
– Og det er denne model vi i en noget større skala skal forsøge kopiere, sagde Martin Lundkvist i sit oplæg til de fremmødte.
Det var dog ikke kun lutter roser, der lød fra deltagerne. Fra bl.a. Nykøbing F. forlød det, at man nogle steder oplevede, at BAT60+ var på vej til at blive ”en klub i klubben”, hvilket ikke var så heldigt.
Der var dog ingen af de 50 deltagere på ledermødet i Odense lørdag den 23. marts i år, som var den mindste smule i tvivl om, at Dansk Bordtennis Union (DBTU) og lokalunionerne skal igennem en strukturændring, hvis dansk bordtennis skal kunne tackle fremtidens udfordringer.
Som en af mødedeltagerne så rammende udtrykte det: ”Vi er på en katastrofekurs, og vi er nødt til at ændre i vores gøren og laden, hvis vi skal overleve”.
Men som bekendt er ”Djævelen i detaljen” og strukturudvalget, skal nu i gang med at justere sit oplæg, da der på mødet i Odense var mange detailspørgsmål, som udvalget ikke havde beskæftiget sig med.
Udvalget skal bl.a. kigge på lovgrundlag, detaljeret ressource- og økonomiplan 2019-2025 og nomineringsudvalg.
Fra Sønderjylland efterlyste man svar på, hvordan man i fremtiden skulle samarbejde med DGI Bordtennis.
– Klubberne som ikke er med på dette møde skal have endnu en chance for at stille spørgsmål og evt. give deres bemærkninger til vores oplæg. Og vi repræsentanter fra strukturudvalget må nok tage endnu en rundtur til regionerne og redegøre for vores forslag, sagde Martin Lundkvist.
I oplægget til en nye struktur for del af bordtennissporten i Danmark som ikke vedrører DGIs bordtennisaktiviteter, foreslår strukturudvalget, at DBTU og lokalunionerne erstattes af en ny organisation. Udvalget peger på, at der er brug for et større fællesskab mellem DBTU, lokalunioner og klubber.
På mødet i Odense deltog bl.a. Ole Hückelkamp og Lis Hævdholm, som BAT60+-repræsentanter men også som medlemmer af strukturudvalget. Lis Hævdholm fremlagde en del af lovgrundlaget og svarede på juridiske spørgsmål fra mødedeltagerne, mens Ole Hückelkamp gennemgik økonomi og budget for den nuværende organisation og for fremtiden organisations, hvor der vil være øget aktivitet og flere medlemmer jf. BAT60+-modellen.
Svømmerne viste vejen
Det er dog ikke kun BAT60+ som har inspireret strukturudvalget. Udvalget har også skelet til bl.a. Dansk Svømmeunion som i begyndelsen af 00’erne gennemførte en strukturudvikling, som gav svømmeforbundet en medlemsfremgang og større sportslig bevågenhed. Strukturudvalget mener at kunne dokumentere, at selvom DBTU og lokalunionerne BBTU, ØBTU, FBTU og JBTU formelt set er samlet under DBTU, så har de seneste årtiers praksis vist, at der ikke er det nødvendige samarbejde om hverken general strategisk udvikling i unionen eller lokal udvikling af klubberne. Navnet BTD er svaret på fællesskabet, som samler DBTU og lokalunionerne i de kommende år, mener Strukturudvalget.
Sekretariat
Der skal etableres et sekretariat for udvikling og vækst (SUV) som skal arbejde med vækstinitiativer og sikre, at disse udføres i tæt samarbejde med de respektive organer og være bindeleddet imellem bestyrelsen, faggrupper, regionale vækstteams og klubberne. SUV understøtter og koordinerer bestyrelsens arbejde, laver oplæg og faciliterer strategiske drøftelser i bestyrelsen, Ledergruppen og på ledermøder og lederseminarer.
SUV får et ledelsesmandat til at indgå i en faglig og ledelsesansvarlig dialog med alle led i BTDs ledelseskæde. SUV’s medarbejdere skal understøtte faggrupperne og de regionale vækstteams i arbejdet med at eksekvere handleplanerne, og er selv udførende led på en række indsatser.
En anden væsentlig opgave for medarbejderne i SUV er at sikre, at de frivillige ikke bliver overflødige, men skal motivere de frivillige, og dermed synliggør, hvor betydningsfulde de frivillige ledere er for BTD.
Regionale vækstteams
Udvalget peger også på vigtigheden af at der dannes regionale vækstteams som er placeret i et antal regioner på Bornholm, Sjælland, Øerne, Fyn og Jylland og som i samarbejde med en udviklingskonsulent får ansvaret for lokal vækst og udvikling i klubberne. De regionale vækstteams udpeges af BTD’s bestyrelse med et antal medlemmer og en teamleder. Teamlederen indgår formelt i BTD’s Ledergruppe, der har ansvaret for Bordtennis Danmarks strategier, mål og økonomiske prioriteringer.
Umiddelbare mål
Strukturudvalget mener, at Bordtennis Danmark vigtigste formål at skabe nye veje baseret på fællesskab, fremdrift og ambitioner. Vækst og udvikling tænkes i følgende tre perspektiver:
1. Vækst i antal klubber samt klubledere, klubtrænere og klubmedlemmer i landets bordtennisklubber.
2. Vækst i den fælles viden om, hvordan Bordtennis Danmark kan stimulerer vækst i alle regioner i landet. Der skal udvikles mere viden om, hvordan flere klubber samarbejder systematisk med skoler, SFOer, klubber og kommuner om fx faciliteter. Der skal mere fokus på, hvordan man får flere, bedre og mere solide regionale fællesskaber i et samarbejde mellem centrale og lokale aktører i Bordtennis Danmark, hvor mange klubber får inspiration til eget klubarbejde. Der skal udvikles viden om, hvordan man i fællesskab skaber bedre processer og projekter, der involverer mange aktører og samtidig har skarpt fokus på effekten og værdien af aktiviteter og indsatser for klubberne.
3. Vækst i økonomi gennem mere fokus på værdiskabelse, så effekten af strategiaftaler genererer flere midler til lokal og regional udvikling.
Kvalitet og aktivitet
Derudover skal Bordtennis Danmark udvikle kvaliteten i de tilbud, aktiviteter og ydelser, som leveres til klubberne – lederne, trænerne og medlemmerne, så der er en klar sammenhæng mellem det man betaler og den kvalitet og værdi det skaber.
Der skal laves strategiaftaler imellem DBTU/Bordtennis Danmark og DIF som bl.a. omhandler træneruddannelse og Skole OL. Strategiaftalerne følges af et DIF tilskud, der gør det muligt at realisere prioriterede indsatserne.
Men vigtigst af alt var budskabet fra strukturudvalget, om at klubberne og alle aktive i den samlende organisation BTD skal give plads til alle som kan og vil hjælpe med at mindske frafaldet af klubmedlemmer i bordtennisklubber og foreninger. Målet for strukturudvalget er, at der frem imod 2025 vil være 16.000 aktive bordtennisspillere i Danmark.
– Nøgleordet er her ”indflydelse”, som i denne forbindelse er lig med demokrati, sagde strukturudvalgets formand, Martin Lundkvist.
Udvalget forventer stadig, at den nye struktur og organisation implementeres straks, når beslutningen er taget på førstkommende årsmøde (2019). Hvis beslutningen udskydes til 2020 årsmødet, kan det tidligst implementeres i 2021, hvorefter man først i foråret 2022 vil vi kunne registrere en evt. ændring i medlemstilslutningen.
– Når kendsgerningen er, at vi alle er opmærksom på den dysfunktion der er imellem alle led i vores nuværende organisation, samt at vi fortsat kan konstatere et faldende medlemstal i gruppen 0-18 år, bør vi handle nu, siger Martin Lundkvist.
DBTU har tabt 250 medlemmer og fem klubber om året de sidste 30 år. Alene i perioden 2012-2017 mistede DBTU 37 pct. af medlemmerne i alderen 0-18 år.
Udvalgets formand mener simpelthen ikke, at der er grund til at vente med at implementere en ny struktur, idet turnering og mesterskaber kan fortsætte uændret i lokalunionerne i årene fremover uanset ny struktur eller ej.
– Vi befinder os på en brændende platform, som vi alt for længe har været blinde for. Det er ikke det mest smarte sted at opholde sig, fastslår Martin Lundkvist.
Fakta:
Størstedelen af DBTU’s medlemsforeninger er bordtennisklubber med under 50 medlemmer.
38% er foreninger med under 25 medlemmer.
Klubberne har i gennemsnit 2 uddannede trænere. 28% af klubberne har ingen uddannede trænere.
41% af klubberne har en 60+ afdeling. Der er i gennemsnit 13 medlemmer i 60+-afdelingerne.
65% af klubberne råder over lokale – enten egne eller kommunale.
61% af klubberne har kun flytbare borde.
36% af klubberne samarbejder med lokale SFO’er/skoler, 29% samarbejder med andre idrætsforeninger.
73% af klubberne har lavet særlige initiativer for at blive synlige i lokalområdet. Størstedelen er uden personlig kontakt såsom opslag på Facebook, hjemmeside, supermarkeder, mm.
Klubberne har i gennemsnit 5 bestyrelses-/udvalgsmedlemmer.
Kilde:
DBTU-Undersøgelse, feb. 2019
Af Katrine Marslew Fritzen & Lau Tofft-Jørgensen
Danmarks Idrætsforbund