60+erne hepper på Ringe
Nej, overskriften er nok en lidt dårlig vittighed. Men kendsgerningen er, at flertallet af bordtennisspillerne i HEP Ringe på Midtfyn er 60+medlemmer. Klubben har, takket være deltagelse i Åbent Hus arrangementer de seneste tre år, omkring 30 ældre aktive medlemmer der dyster én gang om ugen i Midtfyns Idrætscenter, Hal 2.
På spørgsmålet til en af klubbens æresmedlemmer, Djohn Sørensen, der i øvrigt også varetager 60+-instruktionen, hvorfor klubben har det underlige navn, HEP, som jo ikke helt almindeligt, kommer svaret prompte: ”Henning, Erik og Poul”.
Det er stifterne af klubbens fornavne: Henning Kragh Petersen, Erik Kragh Petersen og Poul Recke.
– Poul fik et bordtennissæt i julegave, og et par år efter stiftede de tre kammerater bordtennisklubben i HEP Ringe, fortæller Djohn.
Senior 60+ træningen er hver torsdag 10.30-11.30 og er et tilbud til alle interesserede seniorer – begynder såvel som øvede spiller.
Og som besøgende er man ikke i tvivl om, at vægten er ligeligt fordelt mellem sjov og hyggeligt samvær, grin og bordtennis.
Blodprop og afasi
Det er Djohn Sørensen og Malte S. Jørgensen, som tager sig 60+erne i Ringe. Djohn har haft mange tillidsposter gennem årene i HEP Ringe. Han var også formand for klubben indtil han for otte år siden fik en blodprop i hjernen, og blev halvsidig lammet og fik afasi.
Ved hjælp af intensiv taletræning, bordtennis og tennis har han trænet sig selv, så det nu er svært at se og høre, at han stadig er handicappet efter blodproppen. Han trækker lidt på ve. ben.
– Bordtennis er den bedste træning i forhold til tennis. I bordtennis skal jeg ikke løbe så meget. Her skal jeg kun være hurtig, siger Djohn.
Succes med Åbent Hus
Michael Andersen, bestyrelsesmedlem på tredje år i HEP Ringe, 41 år og logistikchef på en plastfabrik, og far til en søn som spiller bordtennis, kommer ind i hallen, og ser de mange glade bordtennisspillere.
– Jeg sagde ja til at være med i bestyrelsen, da det på generalforsamlingen så ud som om, at der ikke kunne vælges en fuldtallig bestyrelse. Og så selvfølgelig fordi min søn var meget glad for at spille bordtennis, sagde jeg ja til at lade mig vælge, siger Michael.
På spørgsmålet om han selv spiller bordtennis, kommer svaret hurtigt.
– Nej, i skolen spillede jeg lidt bordtennis, men jeg interesserer mig mest for fodbold. Men der er også nok at gøre i HEP Ringe med at få markedsført bordtennis, så denne idræt fortsat kan dyrkes i Midtfyns Hallen, der jo er en selvejende institution, og naturligvis er fyldt med masser af andre idrætter.
Det går rigtig godt med at få fat i 60+erne. Nok mest på baggrund af vores markedsføring af Uge 37. Og så har vi fået mulighed for at få en lysreklame i byen, hvor vi reklamere med, at man kan blive bordtennisspiller i HEP, hvor der er Åbent Hus, fortæller Michael.
– Og så har vi været rundt på skolerne i 2.-4. klasse og dele flyers ud om vores Åbent Hus, siger Michael, der dog ærgrer sig over, at det har været lidt sværere at få fat i ungdommen, end det har været tilfældet i forhold til de ældre.
De ældre kom igen
I HEP Ringe var man lidt skeptisk om de ældre stadig ville komme til bordtennis efter corona-pandemien. Men 60+ segmentet har været ivrige efter at komme rigtig i gang efter coronaen.
En af dem der troligt møder frem til 60+ træningen er 82-årige Kaj Rahbek.
Da deres udsendte forsøger at få en snak med ham, er han midt i en spændende herredouble, og har lige tid til at svare: “Det bliver ikke nu. Vi er i tredje og afgørende sæt, og mangler kun et point i at vinde kampen”.
Det må man jo respektere, og da Kaj så afslutter sættet med et perfekt smash med forhånden, som modstanderen på den anden side ikke når at se, er kampen slut. Og så kan deres udsendte få audiens.
Kaj Rahbek er kendt af mange sportsinteresserede i den ældre generation af fynboer.
I perioden 1962-1964 var han en af fodboldklubben OBs divisionshold bedste angribere. Han har også spillet i en periode i Horsens, da han var under uddannelse som lærer. Og dengang var han tæt på at blive professionel fodboldspiller i den italienske klub SS Lazio. Han er i øvrigt den eneste spiller i på Horsens divisionshold som har scoret hattrick tre gange i samme sæson.
– Jeg sagde dengang som 18-årig nej tak for tilbuddet til at blive professionel, da familien vejede tungere i mine overvejelser. Og mit valg dengang har jeg ikke fortrudt et eneste sekund.
Kaj Rahbek er uddannet lærer og diplom psykolog, og var i mange år ansat som lærer på Bøgehøjskolen i Årslev.
Anden sæson med bordtennis
Det er Kajs anden sæson som bordtennisspiller.
– Jeg så, at der var Åbent Hus her, og da jeg jo for mange år siden havde prøvet at spille bordtennis med eleverne på skolen, tænkte jeg. Ja, hvorfor ikke prøve igen.
– Det er både en fysisk og mental god sport for os ældre. Man skal flytte sig for hinanden, når vi spiller double, og så er det også en udfordring at kunne huske, hvem som server til hvem og hvad stillingen er. Jo, der skal gang i hjernecellerne, når man spiller bordtennis, fastslår Kaj Rahbek.
Kaj spiller også tennis og for rigtig at holde sig i form. Cykler gør han også. Ja, faktisk har han vundet en sølvmedalje i landevejscykling ved DM for veteraner.
– Jeg har jo dyrket sport, siden jeg var otte år, siger han, og løber hen til bordtennisbordet, hvor hans doublemakker er ved at blive utålmodig.
Det stærke køn
Heldigvis sidder jeg ikke længe alene og kigger bordtennis. Et par damer som jeg har beundret for deres spil og engagement, sætter sig overfor mig, og spørger mig, om der er noget jeg vil vide.
Og ret hurtigt begynder de at fortælle mig om deres passion – bordtennis.
Det er Pia Teller, der ikke har noget imod at fortælle mig, at hun tilhører 60+’ernes ungdomsafdeling i HEP. Hun er nemlig kun 61 år. Ruth Lamp, som i dag var hendes modstander og nu sidder ved hendes side, er nøjagtig 20 år ældre. Men bedømt på baggrund af deres færdigheder ved bordtennisbordet er de jævnaldrene.
Pia har spillet bordtennis i tre år. Ruth i to år. Og begge startede med sporten, da de blev opmærksomme på, at der her dengang var et Åbent Hus-arrangement.
Pia Teller har været hjemmegående det meste af sit liv, og har tidligere spillet tennis og gået til gymnastik. Og som ung spillede hun basketball.
Ruth Lamp har været ansat som kirkegårdsgraver i landsbykirken Krarup i en menneskealder, og virker stadig som afløser i kirken – men ikke på kirkegården, griner Ruth, der sammen med sin mand i 1974 blev ansat som graverpar.
– Vi er en fem-seks damer, når alle kommer, og så spiller vi på skift med hinanden, siger Pia Teller.
– Vi spiller da også med klubbens herre. Og når vi er færdige med træningen og har fået grinet af, hygger vi os sammen med de andre 60+ere over en kop kaffe, tilføjer Ruth Lamp.
HEPs ankermand
Djohn Sørensen, der hele tiden holder øje med, om nogle af 60+erne har brug for råd og vejledning, er personen som mange i dag forbinder med HEP Ringe. Og ikke uden grund. Han kommer med en kop kaffe til mig, og holder mig med selskab.
– Hvis bordtennis ikke havde været en mulighed i HEP, så havde jeg ikke været aktiv i en anden bordtennisklub, siger Djohn med fast stemme. Han har været aktiv i klubben siden 1974.
– Hvad så hvis en nystartet naboklub har brug for din ekspertise? Vil du så ikke hjælpe her, spørger jeg.
– Jo, kommer det lidt tøvende. Men kun indtil de selv kan tage over. Jeg er en fuldblods ildsjæl, når det gælder HEP Ringe, understreger Djohn.
HEPs ildsjæl arbejdede i mange år på en kostskole som lærer. Han vurderer selv sit bordtennisniveau til at ligge omkring Serie3 og 4. Han er uddannet som bordtennisdommer, at har virket som sådan ved flere større events. Bl.a. i forbindelse med Pondus Cup i Cirkusbygningen i København.
Historiens vingesus
Pris for klubmedlemsskab i HEP Ringe er 380 kr. pr. halvår, men er man medlem af Ældresagen – og det er de fleste af 60+erne – så slipper man med 330 kr.
Bordtenniskyndige i en moden alder vil huske HEP Ringe fra klubbens meritter sidst i 60-erne, hvor klubben deltog i damedivisionen med en 5.plads som bedste resultat. Hovedaktørerne var dengang Minna Henriksen og Ruth Knudsen.
Ruth Knudsen opnåede i alt ni fynske mesterskaber og Minna Henriksen, der fortsatte i OBC/Smedegården, blev Fynsmester som senior 18 gange. Som ungdomsspiller i HEP Ringe blev Minna Henriksen tre gange dansk mester og fem gange provinsmester.
Mens spinnesiden dengang fik klubben på bordtennis’ danmarkskort, gik det lidt mere trægt på herresiden. Bedste holdpræstation for klubbens herrer var i 1972, hvor Jørgen Peder Henriksen, Ole Brandt og Per Dupont gæstede danmarksserien i én sæson.
På trods af at HEP Ringe er en af de mindre klubber, har klubben i årenes løb været arrangør af Fynsmesterskaber, DM for ungdom, DM for senior og DM for veteraner. Og det er vel ikke så ringe klaret af bordtennisklubben på Midtfyn.